Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
20°C
6°C
Oceni objavo

Medobčinsko redarstvo bo v septembru, zlasti v območju šol in na šolskih poteh, izvajalo nadzor hitrosti

Poletje se počasi izteka in s tem tudi poletne šolske počitnice. Naše ceste bodo s septembrom,  zopet polne otrok, na katere prvič stopajo tudi prvošolčki. Da bi bila pot otrok v šolo čim bolj varna bo do 9. septembra potekala nacionalna preventivna akcija »Začetek šolskega leta«. Tudi medobčinsko redarstvo bo s svojimi aktivnostmi sodelovalo v tej skupni akciji. Tako bomo bili v prvih šolskih dneh prisotni v okolici šol in vrtcev, ter opozarjali voznike na morebitne nepravilnosti v zvezi s prevozi otrok, uporabo varnostnega pasu in naprav za telefoniranje.

Otroci spadajo med ranljivejše udeležence v prometu, saj v promet vstopajo s svojimi razvojnimi značilnostmi, kot so telesne sposobnosti, kognitivne sposobnosti, emocije in motivi, ki lahko velikokrat pripeljejo do napak v njihovem ravnanju in so zato bolj ogroženi. Ker so manjši, imajo ožje vidno polje kot odrasli in zato kasneje opazijo vozila z leve ali desne. Težje tudi določijo smer iz katere prihaja zvok vozila ter ne znajo dobro presoditi hitrosti vozil in razdalj. Prepričani so tudi, da jih voznik vidi, če oni vidijo vozilo, in mislijo, da se lahko ustavi tako hitro, kot se sami. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce.

V septembru bomo poostreno izvajali nadzor glede hitrosti v območju vseh šol ter na šolskih poteh, saj želimo umiriti promet na tistih odsekih ceste, po katerih dostopajo otroci v šolo. Naše predhodne meritve v območju šol so namreč pokazale, da vozniki ne upoštevajo najvišje dovoljene ali omejene hitrosti. Prav tako pa je nadzor pokazal kršitve glede uporabe naprav za telefoniranje in varnostnega pasu in neupoštevanja pravil glede prečkanja prehoda za pešce. Nadzor hitrosti se bo odvijal v mesecu septembru predvsem v času, ko otroci prihajajo v šolo ali se iz nje vračajo domov. Vse voznike zato opozarjamo, da v območju šol ter na šolskih poteh vozijo v skladu z omejitvijo hitrosti, da ne uporabljajo naprav za telefoniranje in ter da so strpni do otrok na cesti.

Zagotovimo šolarjem varno pot v šolo, zato vozniki – »previdno in počasi!«

Medobčinsko redarstvo

Oglejte si tudi