Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
4°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

FOTO: V Mokronogu so ubrano zazvenele orglice

Zadnjo februarsko soboto se je v Mokronogu ponovno ustavila orgličarska karavana. Na SLOVENSKI DAN ORGLIC / USTNIH HARMONIK se je namreč odvijal že 25. mednarodni festival ustnih harmonik »ah, TE ORGLICE«. Na večernem koncertu se je predstavilo 22 solistov in skupin. Obiskovalci so uživali v zvenu orglic, ki so zazvenele v različnih glasbenih zvrsteh – od bluesa, countryja in klasike do narodno-zabavnih melodij.

Osrednji orgličarski dogodek pri nas se tradicionalno odvija zadnjo soboto v februarju. Program letošnjega festivala je sestavlja programska komisija, ki jo je vodil uveljavljeni glasbenik Miro Božič, kot člana sta sodelovala Tatjana Mihelčič Gregorčič in Miro Dizdar. Na osrednjem večernem koncertu v Mokronogu so se predstavili vsi prijavljeni orgličarji, vsak s po eno skladbo. Skupaj so obiskovalci prisluhnili 22 nastopajočim iz Slovenije, Hrvaške in Poljske, med njimi so bili dolgoletni prijatelji festivala, nekaj se jih je v Mokronogu predstavilo prvič.

Zbrane je na koncertu pozdravil župan Občine Mokronog-Trebelno mag. Franc Glušič, ki je tudi sam zaigral na orglice. Na mokronoškem odru se je nastopajočim pridružil tudi Lojze Peterle, ki so ga prav na mokronoškem festivalu leta 2020 imenovali za ambasadorja orglic / ustnih harmonik. Sicer so se na letošnjem koncertu predstavili: Glasbena skupina Loške orglice, Oto Nemanič in Preloški muzikanti, Jože Mrgole (UH), Miha Erič in Miro Božič, Marjan Dirnbek, Branko Banovec, Damjan Gregorič in Marjan Hutar, Poljanski orgličarji, Mira Vidic in Polona Jeršin, Anton Jagodič, Simon Černe in Sara Zajc, Silvo Girandon in Peter Napret, Miran Mohar in Aleš Strajnar, Janko Mlakar in Gregor Kampjut, Robert Ivačič in Rikardo Smith, Rok Gazić, Marjan Urbanija in Sejmarji, Sorški orgličarji in Francetovi orgličarji iz Slovenije ter Marijan Kamber in Roko Grgas s Hrvaške in Kacper Kuraś s Poljske.

Sočasno z večernim dogajanjem v Mokronogu se je odvijala tudi premiera spletnega koncerta, na katerem je zaigralo 19 solistov in skupin iz Slovenije, Nemčije, Finske, Rusije in Kolumbije. Tudi spored spletnega koncerta je pripravila komisija, ki je nastope razdelila v tri programske sklope. Spletni koncert je na ogled na YouTube kanalu JSKD OI Trebnje: https://www.youtube.com/@jskdoitrebnje5211.

Z mednarodnim festivalom ustnih harmonik "ah, TE ORGLICE" želijo organizatorji orglice/ustne harmonike približati čim širšemu občinstvu in predstaviti tako znane, že uveljavljene, kakor tudi manj znane in neznane izvajalce, dvigniti raven igranja in povezati orgličarje in skupine iz Slovenije in iz tujine. Festival pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Območna izpostava Trebnje v sodelovanju z JSKD RS in Zvezo kulturnih društev Trebnje ter ob finančni podpori Občine Mokronog - Trebelno in pokroviteljev.

JSKD OI Trebnje

(foto: Studio PraprotKa)

Oglejte si tudi