Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
3°C
PET.
14°C
1°C
Oceni objavo

Pestro dogajanje v rožnatem oktobru

Oktober že tradicionalno poteka v znamenju ozaveščanja o raku dojk, prvi teden v mesecu pa tudi letos posebej posvečamo pomenu dojenja. V Zdravstvenem domu Slovenj Gradec smo v rožnatem oktobru tako organizirali številne aktivnosti v lokalni skupnosti.

Najpogostejša, a ozdravljiva vrsta raka

Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah, saj za njim pri nas vsako leto zboli skoraj 1300 žensk, pa tudi okrog deset moških. Pomembno je, da smo pozorni na spremembe in rak dojke hitro odkrijemo. Zgodaj odkrit rak je namreč visoko ozdravljiv.

Številne aktivnosti v lokalnem okolju

Dogajanje v mesecu oktobru smo začeli ustvarjalno. Pripravili smo rožnate pentljice, simbol rožnatega oktobra, štiri drevesa v Slovenj Gradcu in Mislinji pa smo ovili z rožnatim blagom.

V petek, 1. oktobra, sta preko spleta potekala strokovno srečanje za vse zdravstvene delavce Iz prakse v prakso in obeležitev 25 let Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja. V ponedeljek in torek, 4. in 5. oktobra, smo v Slovenj Gradcu in Mislinji organizirali pohod za dojenje in zdrave dojke.

V sredo, 6. oktobra, smo o tednu dojenja in rožnatem oktobru spregovorili v oddaji Sredina sredica na Koroškem radiu. V Mislinji je ta dan potekala aktivnost v okviru Posvetovalnice za dojenje. Udeležencem smo prikazali pravilno uporabo nosilk in o tehnikah dojenja. Pogovarjali smo se o zdravi prehrani in skrbi za zdrave dojke. Popoldan pa smo aktivnost predstavili tudi v Slovenj Gradcu, in sicer v parku pred bolnišnico.

V sodelovanju z dijaki Srednje zdravstvene šole Slovenj Gradec smo v sredo, 13. oktobra, pripravili tudi stojnico ob rožnatem oktobru.

Pomembna je ozaveščenost

Upamo, da smo z raznolikimi aktivnostmi udeležence ozavestili o pomenu skrbi za zdravje in dojenje. Čeprav na to skrb v oktobru še posebej opominjamo, pa si želimo, da bi bila ta prisotna tudi ostale mesece v letu.

Zapisale: Strokovne sodelavke CKZ Koroška

Oglejte si tudi