Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

SPV Mislinja udeležen na 11. Mednarodni konferenci v Banji Luki

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa se je odzvala vabilu Javne agencije Republike Srbske Krajine za varnost prometa ter se z delegacijo udeležila 11. Mednarodne konference " Road safety in local communities", ki se je odvila med 27.10.2022 in 28.10.2022 pod pokroviteljstvom vlade R. Srbske Krajine v Banja Luki.

Javna agencija R. Slovenije za prometno varnost je zato na podlagi poziva lokalnim skupnostim k sodelovanju na konferenci povabila tri občine oz. SPV-je, in sicer;

-SPV Dobje - Natalijo Plemenitaš Fuchs, 

-SPV Hrpelje - Kozina Vlasto Vatovec in 

-SPV Mislinja - Bojana Triglava.

Tako je vse prisotne na konferenci preko video povezave pozdravil direktor Javne agencije R. Slovenije za varnost prometa, Janez Hribar. Na sami konferenci pa je Natalija Plemenitaš Fuchs predstavila primer dobre prakse "Pomoč malim občinam z javnimi pozivi Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa",Vlasta Vatovec je predstavila preventivno akcijo "Alkohol" in Bojan Triglav preventivno akcijo "Bodi Viden, bodi preViden".

Konferenca " Road safety in local communities" je potekala v prostorih vlade R. Srbske Krajine, slednjo je svečano odprl predsednik vlade ob prisotnosti ministrskega zbora in predstavnikov dveh tujih ambasad in več delegacij iz držav območja nekdanje Jugoslavije. V strokovnih razpravah so sodelovali priznani profesorji univerzitetnih centrov iz območja nekdanje Jugoslavije (Zagreb, Sarajevo, Beograd in Črne Gore), pri čemer so se le-ti lotili izzivov sodobnega časa oz. trajne mobilnosti -ekološke, pogon teh vozil izključno na zeleno energijo, problema hranilnikov - baterij v teh vozilih ter podobno. Razprava je tekla tudi o sodobnem načrtovanju cestnih povezav, nadzor hitrosti (radar, sekcijsko merjenje), opremi cest, problematiki vidnega polja in preventivnim delom na področju prometa. Zaradi tega se je udeležencem konferece želelo predstaviti tudi sodobne in uveljavljene načine pristopa tovrstni problematiki. 

V predstavitvi preventivnega dela, oz. "primerov dobre prakse" je bil prepoznan velik strokovni prispevek Javne agencije R. Slovenije za varnost prometa, saj so predstavniki pod vodstvom Jureta Smolič-a izpostavili, da je potrebno na vseh področjih, pa tudi na vseh treh predstavljenih, delati dolgoročno, kajti učinki niso zaznani takoj. Prisotnim je bilo nazorno predstavljeno, da lahko tudi manjše občine (ki imajo manjše finančne resurse) ob izdatni pomoči Javne agencije R. Slovenije za varnost prometa, uspešno realizirajo organizacijsko in finančno zahtevnejše projekte. Prepoznavnost projektov Javne agencije R. Slovenije za varnost prometa je bila med konferenco nekajkrat jasno izpostavljena tudi s strani razpravljavcev, saj so vsi predstavniki držav iz območja nekdanje Jugoslavije priznavali, da je Slovenija na tem področju zelo napredna. Ta razkorak oz. napredek mogoče ponazarja najbolje pripomba enega izmed predstavnikov represivnega aparata, da se sami trenutne ne ukvarjajo toliko s "pešci", saj imajo na drugih področjih prometa veliko večje "probleme", saj je problematika alkohola v prometu, vožnja z neregistriranim vozilom, vožnja brez vozniškega dovoljenja, bolj pereča, vendar je bilo to izrečeno samo ob neobveznem bilateralnem izmenjavanju mnenj (beri odmorih).

Konference v Banja Luki se je udeležilo okoli 200 razpravljavcev petih držav z območja nekdanje Jugoslavije. Razprava in zaključki tokratne konference so nam pokazali, da so lokalne skupnosti oz. SPV-ji na območju naše države, pod vodstvom Javne agencije R. Slovenije za varnost prometa, dobro in strokovno usmerjeni ob primerni finančni podpori, kar vodi k izboljšanju stanja prometne varnosti. To je tudi končni cilj vseh preventivnih in represivnih ukrepov v državi s strani vseh akterjev oz. stremenju "viziji nič".

Bojan Triglav, SPV Mislinja


Oglejte si tudi