Logo MojaObčina.si
DANES
1°C
-3°C
JUTRI
6°C
-2°C
Oceni objavo

VARNO V GORE 2023

20. planinski pohod Varno v gore (Slovenija planinari)

Planinci PD Mislinja smo se v soboto, 24. junija 2023, udeležili planinskih pohodov ob 20. obletnici meddruštvenega sodelovanja Varno v gore ter letošnji vseslovenski pobudiSlovenija planinari. Tokrat sva vodniško in organizacijsko vlogo za mislinjske planince  prevzeli Anka Tretjak in Marjeta Fidler.

Združeno planinarjenje PD Mislinja, PD Šmartno ob Paki, PD Velenje, PD Šoštanj, PD Vinska gora in PD Škale poteka vrsto let s trajnostnim okoljskim ciljem, da se podamo s skupnim prevozom na vse ture pohoda, se organiziramo, družimo in skupaj doživimo planinski dan. V vseh teh letih smo spoznali veliko novih poti in uživali v lepotah narave in se ob tem naučili tudi marsikaj koristnega na področju planinarjenja. Naše 20. srečanje smo obeležili z obiskom Olševe. Glavno koordinacijo in organizacijo pohoda je prevzelo PD Šmartno ob Paki ob pomoči ostalih društev.

Izhodišči našega skupnega planinskega dne sta bili s prve strani Šmartno ob Paki in z druge strani avtobusna postaja Velenje, od koder smo se odpeljali po planince še v Šoštanj. Pot smo nadaljevali v Zgornjo Savinjsko dolino do Solčave vse do domačije Rogar. Sprva uradnim 58 planincem se je pridružilo še nekaj ljubiteljev planin, zato nas je bilo na vseh pohodih še precej več. Odgovorni organizator in vodnik PD Šmartno ob Paki Danilo je skrbno dopolnil vse sezname pohodnikov.

Olševa (1929 m) je grebenska gora v vzhodnih Mežiško-Solčavskih Karavankah ob meji z Avstrijo. Njen greben je nekdaj ločeval zgodovinski pokrajini Koroško in Štajersko. 

Lahka tura je vodila od Rogarja do cerkve Sv. Lenarta na avstrijski strani. Skupina 25 planincev je opravila približno 4-urni pohod. Na poti proti Olševi smo skrenili po neoznačeni vlaki do sedla Sv. Duha. Prijetno gozdno pot smo nadaljevali s spustom do cerkve Sv. Lenarta, podružnične cerkve fare iz Železne Kaple. V prijetno zelenem okolju pri cerkvi smo imeli malico iz nahrbtnikov. Pretežno smo se vračali po isti poti, spust do cerkve sv. Duha pa nas je nagradil s čudovitimi razgledi na Kamniško-Savinjske Alpe v vsej njihovi lepoti tega letnega časa.

Srednje zahtevna pot se je pričela blizu kmetije Ošovnik na 1043 m.n.v. Sprva skozi gozd, kasneje pa po zeleno obraslih travnikih, smo krepko zagrizli v klanec. Popuščanja ni bilo do prvega osvojenega vrha. To je bil Gladki vrh na 1850 m.n.v. Tempo je bil zgledno hiter, saj naša skupina tokrat številčno ni bila velika. Odprt, slikovit greben nam je nudil lepe razglede na vse strani, zgolj najvišji vrhovi so ostali zaviti v oblake. Vodnik Matej nam je v kratkem očrtal in predstavil vse vidne vrhove naših gorskih masivov.

 

Rahel veter in nižje temperature od preteklih dni so nas silile v gibanje, zato smo nadaljevali do Govce (1929 m), ki je najvišji vrh Olševe. Čas za konkretnejšo malico, klepet in oddih pred nadaljevanjem je hitro minil. Pot po grebenu je zahtevala posebno pozornost zaradi korenik borovja in razgibanosti manjših in večjih vzponov in spustov.

 

Zahtevna tura je veliko skupino izkušenih planincev peljala najprej na vrh Olševe z avstrijske strani do oken (Felsentore, Lipševa vrata), kjer je pot zelo »zračna« in smo potrebovali obvezno varovanje s samovarovalnim kompletom ob uporabi čelade. Po vzponu po jeklenicah in hoji po zavarovani poti okoli roba smo prišli do prvega okna in nato po spustu po jeklenicah še do drugega okna. Po strmem skrotju in skriti poti med ruševjem in lovskimi stečinami smo se povzpeli na Obel Kamen. Sestopili smo do Potočke zijalke in naprej po markirani poti do kmetije Rogar.

V dobrih petih urah  smo se planinci vseh treh pohodov združili ob domačiji Rogar. Utrujenost po pohodih je bila različna, a kljub temu nam je vsem zelo teknila prava planinska enolončnica.

Nagovor organizatorjev ob 20. obletnici nas je opomnil na cilje akcije Varno v gore ter na naš pozitiven odnos do akcije PZS Slovenija planinari. Organizacijsko in vodniško so bile vse ture tako kot vsako leto do zdaj tudi tokrat brezhibno načrtovane in izvedene. Meddruštveno srečanje planincev pa je bila prijetna družabna nadgradnja naše regijske planinske  povezanosti.

Dan je minil v svežini visoke oblačnosti brez ploh in z občasnim toplim poletnim soncem. Fotografije sta vsaka na svoji turi ustvarili vodnici Anka in Marjeta, obe  samo  z amaterskim pristopom in vendar z željo, da obogativa naš zapis srečanja.

Pripravili: Marjeta Fidler in Anka Tretjak, vodnici PD Mislinja

 

Oglejte si tudi