Logo MojaObčina.si
DANES
31°C
14°C
JUTRI
32°C
16°C
Oceni objavo

SREČANJE S PLANINCI IZ SREDIŠČA OB DRAVI

Druženje s člani Turističnega in Športnega društva Središče ob Dravi

Letos smo že osmič gostili člane TD in ŠD iz pobratene občine Središče ob Dravi, s katerimi smo se leta 2016 dogovorili, da jim predstavimo naše pohodne poti in koroške znamenitosti.

Letos smo jim pripravili zanimiv program na območju Dravograda. Žal nam je v nedeljo, 15. oktobra, dež prekrižal načrte. Morali smo se pokoriti vremenu in tako smo goste prikrajšali za planinski pohod na območju Košenjaka. Kljub temu smo se zjutraj zbrali v gostišču Vagon in jim po jutranji kavici predstavili naš program. Odpravili smo se do dvorca Bukovje (Pukštajn), kjer nas je sprejel direktor javnega zavoda Dravit Žarko Tomšič. Najprej nas je popeljal skozi Informacijski center Geopark Karavanke. Vsebina se je nanašala na reko Dravo, ki nas popelje skozi čas od nastanka prodnikov in prvih življenjskih okolij do naselitve človeka in ustanovitve Geoparka Karavanke. Posebno mesto na razstavi zavzema mineral dravit, ki ima izvorno nahajališče v Dobrovi pri Dravogradu. Tu smo si ogledali tudi predstavitveni film o občini Dravograd. Nato smo se preselili v kulturno dvorano dvorca. Dvorec se je skozi stoletja spreminjal in posledično se je spreminjala tudi njegova namembnost. Slišali smo zanimivo zgodovino dvorca, ki se začne v 18. stoletju in obsega nepozabne zgodbe o rodbini Kometer, ki je zapisala zadnje veliko poglavje v zgodbi gospostva Pukštajn. Nato smo se sprehodili po dvorcu in občudovali prekrasne salone, ki čuvajo zgodbe preteklosti in gostijo nove. Presenečeni smo bili nad zgodbicami, ki nam jih je predstavil Žarko. Na koncu smo si ogledali še spominsko sobo nekdanje JLA, ki je od leta 1945 do 1991 uporabljala dvorec za svoje namene.  Ogled smo zaključili v kavarni dvorca, kjer nas je Žarko pogostil s kupico rujnega.

Polni novih vtisov in spoznanj smo se odpravili na planinsko kočo na Košenjaku. Megla in dež sta nam preprečila izvedbo drugega dela našega druženja, a smo kljub temu v planinskem domu ob planinski malici nadaljevali z druženjem in strnili vtise o obisku dvorca.                                    

Kljub kislemu vremenu smo se dobro razpoloženi v poznih popoldanskih urah podali vsak proti svojemu domu z željo, da z našimi druženji nadaljujemo tudi v prihodnje.

Oglejte si tudi