Logo MojaObčina.si

Mislinja

DANES
22°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Deli
1708

POTEPANJE PO BOSNI

PLANINARJENJE PO PLANINAH IN VRHOVIH V OKOLICI SARAJEVA

V letošnjem planu aktivnosti našega društva smo si zadali tudi večdnevno planinarjenje po planinah in vrhovih v okolici Sarajeva. Planinski prijatelji našega vodnika Staneta iz planinskega društva Energoinvest in PSD Zlatni Ljiljan iz Sarajeva, so ga povabili oz. predlagali, da nam priskočijo na pomoč pri izvedbi programa. Tako sta Stane in Peter pripravila program pohodov, planinski prijatelji iz BiH pa so priskočili na pomoč z nasveti okoli nastanitve in pri vodenju na posameznih turah.

Med 10. in 17. avgustom je tako krenilo na odkrivanje planin in lepot narave tega dela Bosne in Hercegovine 39 planincev. Prve štiri dni je bila naša baza v planinskem domu Vrela, blizu vasi Tušila, pod vznožjem Visočice. Lepo urejena koča in prijazna gostitelja Dado in Amra sta že na začetku poskrbela za dobro voljo med udeleženci. Polni elana smo se drugi dan povzpeli na 2067 m visoko planino Bjelašnica, kjer so na 14. Olimpijskih igrah v Sarajevu leta 1984 potekale moške alpske discipline. Po sestopu smo se zapeljali še do Igmana in si ogledali na Malem Polju olimpijske skakalnice in na Velikem Polju olimpijske tekaške steze. Žal so objekti in naprave v zelo klavrnem stanju.

Tretji dan je bil naš cilj Visočica. Planinska vodnika Braco in Husein ter prijatelja Zlata in Branko so nas vodili po brezpotjih te planine. Zanimiva planina s številnimi vrhovi, dolinami in pašniki. Tako smo videli več čred ovac in konjev. Povzpeli smo se na drugi najvišji vrh Visočice Vito (2060 m), Spijonik (1920 m), Đedelaš  (1930 m) in Parić (1941 m). Ogledali smo si tudi˝staro pokopališče s stečki. Vodnik Braco, ki je med drugim živ leksikon, nam je predstavil te nenavadne nagrobne spomeniken in zgodovino tega področja Bosne.

Četrti dan so nas prijatelji – planinski vodiči, popeljali na najvišji vrh Trebeviča, Sofa (1627 m). V času olimpijade so se na področju Trebeviča odvijala tekmovanja v bobu in sankanju. Naš rojak iz Zasavja je malo pod vrhom postavil dom, poimenovan po našem prvem dobitniku zimske olimpijske medalje, Juretu Franku. Sam pohod nam je popestril Braco z različnimi informacijami o dogodkih iz zgodovine na tem prostoru.

Peti dan sta nam Braco in Branko predstavila Sarajevo. Ogledali smo si vrelo Bosne, centralne predele mesta Sarajevo, ter še nekatere pomembne kulturne in zgodovinske objekte. Ogled pa smo zaključili na Baščaršiji na obvezni porciji čevapov, baklave, pite-bureka,. Manjkali niso niti manjši nakupi. Kljub dežju smo se polni novih informacij napotili na našo drugo lokacijo, v hotel Damis na Palah, kjer je za naše ugodje in razvajanje poskrbela vodja hotela Anđela.

Šesti dan smo osvojili najvišji vrh Jahorine - Ogorjelico (1916 m). Kljub bolj kislemu vremenu smo se do sitega najedli slastnih borovnic. Na smučiščih Jahorine so se lete 1984 odvijale ženske olimpijske alpske discipline. Med vračanjem v hotel smo obiskali še smučarski center Ravna planina. Z gondolo smo se povzpeli na vrh smučišča in si ogledali lepo urejeno jezero za kopanje in določene vodne športe.

Sedmi dan je bil namenjen pohodu na Romanijo z najvišjim vrhom Lupoglav (1652 m). Ta zgodovinsko znana planina nas je res očarala. Spotoma na vrh Djevojačke stijene smo se po zavarovani poti povzpeli še na Novakovo pečino na 1525 m. Ob vznožjih planine Jahorina in Romanija se zbirajo vode, ki potem tečejo skozi Sarajevo. Ta reka se imenuje Miljacka.

Kljub natrpanemu urniku pohodov, nam je čas ob prijetnem vzdušju in spoznavanju novih planinskih prijateljev hitro minil. Ob večerih smo se celo zavrteli ob glasbi, za katero je poskrbel Milan.

Čeprav je bila skupina zelo mešana, najmlajša udeleženka je imela 17 let, najstarejši udeleženec pa 69, smo se zelo dobro ujeli. Redko se zgodi, da se vsi udeleženci 100 % udeležijo vseh pohodov. Prav tako nam je v popolnosti uspelo izpeljati začrtan program brez poškodb in v veliko zadovoljstvo vseh udeležencev tako s samim programom, kot tudi z namestitvijo in hrano. Opogumljeni z uspehom bomo tudi naslednje leto v enakem terminu pripravili potepanje po gorah sosednjih držav.

Še enkrat najlepša hvala Stanetu in Petru za vložen trud in pripravo tako zanimivega programa in brezhibno realizacijo aktivnega planinskega dopusta.

Zapisal: Ivan Arko

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi