Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

POHOD VELIKE LAŠČE - GRMADA

POHOD IZ VELIKIH LAŠČ NA GRMADO

 

V torek, 06.11.2018, smo se s kombijem zapeljali do Velikih Lašč. Z velikolaškega trga smo krenili po cesti mimo Levstikovega spomenika ob cerkvi. Sledili smo markacijam, ki označujejo evropsko pešpot E-7. Pri zadnjih hišah v Griču  smo zavili levo na pot, ki nas je preko travnika popeljala do Martinkovega kozolca.

Tu smo prišli do razcepa poti. Mi smo se napotili proti Grmadi preko Kamen vrha. Kmalu smo prečkali železniško progo Ljubljana – Kočevje in nekoliko kasneje še gozdno cesto Retje – Podstruga. Nadaljevali smo z zmernim vzponom do manjše jase, kjer je stal ob poti lesen križ. Po nekaj minutah smo zapustili evropsko pešpot E-7.Od tu naprej smo sledili oznakam za Kamen vrh.

Najprej je bila pot zložna, nakar pa smo se strmo povzpeli na planoto pod Malim vrhom, ki smo ga videli na desni strani. Od tu smo se nekoliko spustili, potem pa spet strmo povzpeli do koče pod Kamenim vrhom. Koća je bila zaprta, ker je odprta samo ob nedeljah in praznikih.

Povzpeli smo se še na vrh nad kočo. Kamen vrh je visok 783 m. Ob lepem vremenu je z vrha lep razgled na Dobrepoljsko dolino na vzhodu in na Savinjsko Kamniške Alpe. Od koče smo se nekoliko spustili do gozdne ceste, s katere smo kmalu zavili levo v gozd. Po dobre pol ure hoje smo prišli iz gozda.

Do Grmade smo potem potrebovali še dobrih 15 minut hoje čez senožeti. V koči je bilo prijetno toplo. Z veseljem smo vstopili v topel prostor, ker nas je megla in vlaga spremljala celo pot. V koči smo se okrepčali z dobro joto. Prilegla se je tudi dobra kavica.

Čas je hitro mineval in morali smo se posloviti od prijaznega oskrbnika in se napotiti nazaj v dolino. Med potjo nas je malo osvežil rahel dežek, a to nas ni preveč žalostilo, saj smo kljub bolj slabemu vremenu preživeli lepe trenutke. V Spodnjih Retjah smo vstopili v kombi, ki nas je srečno pripeljal domov.

 

Vodnika: Peter Zupanc in Viktor Kralj

Oglejte si tudi