Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-2°C
Oceni objavo

Pohod na Paški Kozjak (11.11.2017)

Paški Kozjak (Paka – Dom na Paškem Kozjaku – Špik – Mislinja)
Glede na ugodne vremenske razmere smo v soboto, dne 11.11.17, organizirali šolski planinski izlet na Paški Kozjak. Pohoda se je udeležilo 24 pohodnikov, od tega 16 osnovnošolcev.

Zapeljali smo se do ravnine nad kamnolomom v Paki. Najprej smo kratek čas hodili po cesti, kmalu pa zavili na stezo. Prečkali smo kar strm travnik, nadaljevali pa po gozdni stezi. Zadnji del do koče smo ponovno prehodili po lokalni cesti.

Na koči smo si privoščili daljši počitek z malico. Lepo vreme in odlična vidljivost sta nam omogočila panoramski razgled na bleščeče pobeljene vrhove Kamniško-Savinjskih Alp, del Karavank, Uršlje gore in Pohorja.

Ožigosali smo planinske knjižice, pa tudi kakšno otroško roko in dobro razpoloženi krenili proti cerkvi Sv. Jošta in bivši podružnični šoli na Paškem Kozjaku. Od tu smo krenili na Špik (1109 m), ki je najvišja razgledna točka pogorja Paški Kozjak. Še enkrat smo skupaj občudovali in poimenovali najbolj markantne vrhove.

Vrnili smo se nazaj do cerkve, kjer smo se spustili na strmo in s kamenjem posuto gozdno stezo. Ta del poti je porasel s pretežno listnatim gozdom, zato je bilo na stezi veliko odpadnega listja. Skrajšali smo korak in previdno hodili po listju. Otroci so razmere takoj izkoristili in uživali v obmetavanju z listjem.

Pot nas je vodila izmenično po cesti mimo kmetij, pa spet skozi gozd, vmes pa smo si privoščili nekaj krajših počitkov. Nazadnje smo prispeli do glavne ceste, šli mimo igrišča v Doliču in nadaljevali po kolesarski stezi do Mislinje.

Za celotno pot smo potrebovali slabih 5 ur. Vzdušje na izletu je bilo odlično, pot pa niti za otroke ni bila posebej zahtevna. Rdečih lic in z lepimi vtisi smo zaključili še en šolski izlet.

Hvala mentorici Marini Porčnik in vsem odraslim za pomoč na izletu.

Zapisala: Anka Tretjak (vodnica) 

Oglejte si tudi