Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Pohod na Golico (1835m)

V torek, 09.05.2017, smo se kljub slabemu vremenu zjutraj in slabi vremenski napovedi odpravili proti Gorenjski. Z avtobusom smo se zapeljali skozi Velenje, mimo Arje vasi in skozi Tuhinjsko dolino do počivališča Voklo, kjer smo se okrepčali s kavico.

Med vožnjo po Gorenjski se je v daljavi že začelo jasniti in izza oblakov so se prikazali vrhovi Julijskih Alp. Ko smo prispeli do vasice Planina pod Golici se je prikazalo tudi sonce. Že med vožnjo do vasice smo lahko na travnikih opazili narcise.

V vasici smo izstopili in se peš napotili proti Koči na Golici. V začetku smo hodili po asfaltni cesti. Na križišču poti nas je prehitel prijazen markacist PD Jesenice in nam priporočil vzpon po na novo markirani poti. Pot je bila res prijetna. Speljana je po gozdu mimo Korlovega tunela in ob strugi hudourniškega potoka.

Ko smo prehodili prijetno pot, ki je še nismo poznali, in zapustili zavetje gozda, nas je v daljavi že pozdravila koča na Golici. Pred nami je bilo še pol ure hoje, ob kateri smo lahko uživali ob pogledu na okoliške gore. Tu pa tam smo lahko opazili šopke narcis in modre cvete malega svišča.

Po prihodu v kočo smo tisti, ki smo se povzpeli na vrh Golice, hitro popili okrepčilo in se napotili proti vrhu. Po dobre pol ure hoje smo prišli na vrh Golice s katerega se nam je pogled odprl na vse strani. Lahko smo opazovali tok reke Drave in avstrijske gore na eni strani, na drugi strani pa tok reke Save in slovenske gore. Na vrhu smo se poslikali in se vrnili na kočo, kjer smo se okrepčali in odžejali. Na koncu smo naredili še skupinsko fotografijo in krenili po v začetku zelo strmi poti, ki se je kasneje nekoliko položila.


Naš trud je bil še posebej poplačan, ko smo prišli na travnike nad vasico, ki so bili polni narcis. Travniki so bili kot bele preproge.

Na parkirišču v vasici smo se vkrcali na avtobus, ki nas je, s postankom na Trojanah, srečno pripeljal domov. Za nami je bil prijeten dan poln lepih doživetij, tako da ni bilo nikomur žal, da se je kljub slabi vremenski napovedi udeležil izleta.

 

Vodnika: Peter Zupanc in Danilo Kete

Oglejte si tudi