Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
10°C
JUTRI
10°C
1°C
Oceni objavo

Pohod Mislinja - Poljana (2018)

V soboto, 12. maja, smo v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB Mislinjske doline organizirali četrti pohod iz Mislinje na Poljano. Pohod poteka iz Mislinje preko Sredem, Podgorja, Raduš, Sel, Ivarčkega jezera, Smuč koče in Leš do Poljane. Pohod je posvečen borcem Šercerjeve brigade, ki so pred 73. leti po tej trasi hiteli na pomoč partizanskim enotam na Poljani.

Iz Mislinje smo krenili v petek, 11. maja ob 23.00 uri, dobre volje, saj nam je prvič vreme prizaneslo in je pohod potekal v suhem vremenu, kar se je poznalo tudi pri sami udeležbi, saj nas je iz Mislinje krenilo 17, kar nekaj pa se nam jih je priključilo ob sami trasi. Hvaležni smo domačinom ob trasi, ki so nam v neobičajnem času ponudili čaj in pecivo.

Ob 11.00 uri smo prisostvovali tradicionalni prireditvi Svobodi in miru na Poljani, v spomin na zadnje boje v drugi svetovni vojni na evropskih tleh. Prireditev so pričeli praporščaki veteranskih in domoljubnih organizacij. V kulturnem delu je sodelovala godba na pihala, moški pevski zbor iz Pliberka, učenci OŠ Prevalje z recitacijami. Zbrane je pozdravil župan občine Prevalje, Matic Tasič. Največ pozornosti pa je pritegnil slavnostni govornik, podpredsednik Zveze združenj borcev NOB, dr. Matjaž Kmecl, ki je med drugim dejal :” Bili smo na pravi strani zgodovine, kot se glasi ta fraza, ki je že oguljena in jo vsi ponavljamo, ampak takrat je res šlo za to. V drugi svetovni vojni smo bili obsojeni na to, da nas zbrišejo, pobijejo in razselijo, kolikor nas je bilo, ker smo se zdeli premajhni za kaj drugega. In smo bili v napoto za "lebensraum", življenjski prostor takratnega "gospodarja narodov". A pokazalo se je, da veliki narodi ne štejejo samo po številu preštetih glav, ampak tudi po srcu, po ponosu, po časti, po tem kaj so pripravljeni tvegati za svoje vrednote.”

Obiskovalci, zbralo se jih je nekaj sto, so ga večkrat prekinili z aplavzom. V zaključni besedi govora se je zavzel tudi za izgradnjo tretje razvojne osi.

Močno pa je bil letos prisoten tudi predvolilni duh, saj je bilo med obiskovalci tokrat rekordno število kandidatov in kandidatk za poslance in poslanke Državnega zbora iz vseh treh dolin Koroške.

Veseli nas, da je tudi letošnji pohod uspel in da so se pohodniki zdravi vrnili na svoje domove. Potrudili se bomo, da tudi drugo leto izpeljemo pohod, ne glede na vreme.

Tekst in fotografije: Jože Hribar

Oglejte si tudi