Logo MojaObčina.si

Mislinja

DANES
22°C
1°C
JUTRI
21°C
3°C
Deli
3718

Pohod iz Vitanja do Mislinje

V soboto, 01.04.2017, smo se zapeljali skozi Vitanje, mimo cerkvice Sv. Antona, do križišča pod kmetijo Strmečnik. Tu smo izstopili in se pripravili za pohod. Po nekaj metrih hoje smo zavili na strmo gozdno pot, ki nekajkrat preči asfaltno cesto.

Po slabi uri hoje smo prispeli do lovske koče Javorje. Tu smo naredili krajši postanek za potešitev žeje in počitek. Od lovske koče smo nadaljevali hojo po razmeroma strmemu kolovozu, ki se kmalu položi in spremeni v gozdno stezico. Ta nas je pripeljela mimo lovske opazovalnice po grebenu na Basališče, na najvišji vrh Paškega Kozjaka.

Na vrhu se nismo dolgo zadrževali, ker je pihalo. Po gozdni poti smo se spustili do obsežnega travnika, kjer PD Vitanje vsako leto pripravi srečanje planincev. Na travniku smo si privoščili zasluženo malico in po njej nadaljevali pot po grebenu. Pot po grebenu je prečila več vrhov, med katerimi je najvišji Ostrica, in nas pripeljala do cerkve Sv. Jošta. Na pokopališču smo se ob grobu prehitro preminulega župana občine Mislinja, Franca Šilaka, poklonili njegovemu spominu.

Od cerkve smo se spustili do Doma na Paškem Kozjaku, kjer smo se odpočili, odžejali in okrepčali. Pot smo nadaljevali z vzponom na Špik, od tu pa smo se napotili v dolino. Med potjo v dolino smo imeli še dva postanka, saj so nas prijazni domačini pogostili s pijačo in pecivom. Ko smo prišli do gostišča Joško, je tam že čakal kombi, ki nas je srečno pripeljal do doma.

Preživeli smo prijeten dan, poln lepih doživetij, ki jih je lepo vreme še polepšalo.


Vodnika: Martin Tajnik in Peter Zupanc

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi