Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
10°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Izlet na Ratitovec

Ratitovec in Soriška planina 1.6. - 2.6.2019

Za zadnji pohod v šolskem letu 2018/19 smo si izbrali gorenjske konce. Zjutraj smo se zbrali na avtobusni postaji v Mislinji ter se z avtobusom podali proti Železnikom. Začetek našega pohoda je bil v vasi Prtovč.

19 mladih pohodnikov ter 9 malo starejših nas je zagrizlo v prvi klanec. Kaj kmalu smo se odžejali in okrepčali z malico, saj nas je tudi v nadaljevanju čakalo še nekaj vzpenjanja.

Pot je iz kamnite prešla v travniške steze in ko smo prišli iz gozda na plano, smo občudovali strme stene in melišče ob poti. Preko travnikov smo se vzpenjali proti vrhu in približno po uri in pol zagledali Krekovo kočo na Ratitovcu, 1642 m visoko.

Daljši počitek in ogled okolice, v kateri so uživali otroci, nam je dalo dovolj moči za nadaljevanje poti proti Soriški planini. Uživali smo v kratkih spustih in vzponih, občudovali zadnje zaplate snega, prelepo planinsko cvetje (beli žafran, alpski zvonček, encijan, svišč, jeglič…) in radovedno opazovali najvišje vrhove Kamniško savinjskih Alp, Karavank in Julijcev.

V toplem, sončnem vremenu nas je občasno hladil veter. Nekajkrat smo se ustavili, pomalicali, po počitku pa nadaljevali proti cilju. Zadnji del smo prehodili po makadamski cesti. Po približno 4 urah smo prispeli do Litostrojske koče na Soriški planini.

Energije za sproščanje na igralih, za igranje skrivalnic, lovljenje in še kaj je bilo na pretek. Po okusni večerji smo se namestili v domu ter prijetno utrujeni zaspali.

Naslednje jutro po zajtrku smo se odpravili na raziskovanje dela poti, po kateri je potekala Rapalska meja. Usvojili smo Kor in Možica, najbolj pa smo bili navdušeni nad bunkerji, ostanki te meje in kasarno.

Pot je prijetna, nenaporna in vsekakor zelo zanimiva za raziskovanje. Opoldne smo naše potepanje po Soriški planini zaključili in se z avtobusom vrnili domov.

Naš zadnji zlet pod mentorstvom Marine Porčnik je odlično uspel. V prihodnje nas bo spremljala Klavdija Križovnik, ki je prav tako super mentorica, zato se veselimo novih poti v jeseni.

Zdaj pa hura – na počitnice!

Mentorici:

Marina Porčnik, Klavdija Križovnik

Vodnika:

Jože Apat, Anka Tretjak

Zapisala: Anka Tretjak

Oglejte si tudi