Logo MojaObčina.si
DANES
1°C
-3°C
JUTRI
6°C
-2°C
Oceni objavo

IZLET NA POREZEN

Planinski pohod na Porezen (1630 m) tokrat samo za vzorec

Planinci PD Mislinja in DU Mislinja smo se v torek, 1. avgusta 2023, odpravili na planinski pohod na Porezen. Letošnje nestabilno poletno vreme nam je vzelo že en pohod v mesecu juliju, zato smo druženje in pohod na Porezen že kar nestrpno pričakovali.

Planinski dan je organizator in vodnik Peter Zupanc tokrat umestil v naš redni mesečni torek, za katerega je bila predvidena časovno dokaj ugodna vremenska napoved.

Zgodnji jutranji odhod nam planincem povsem ustreza, a tokrat ni šlo vse po načrtih, saj smo že zjutraj začeli beležiti časovne odklone – malo čakanja pri odhodu, nato menjava kombija in zmerna vožnja v kolonah po cestah proti Gorenjski, čemur sta sledila odlična jutranja kavica v Škofji Loki in še finale: zaprta cesta ob Sori in čakanje na njeno odprtje.

Prvotno izhodišče za začetek pohoda smo zaradi nepričakovanih okoliščin iz Davče prestavili v Petrovo Brdo. Hkrati pa smo ugotovili, da se je vremenska napoved spremenila, saj smo v smeri našega vzpona že gledali nagrmadene težke sive oblake.

Vseeno nas je začetek pohoda razveselil. Vzpon po gozdni kamniti poti in po rdeči primorski zemlji je bil privlačen uvod v poletni pohod. Tudi temperatura zraka je bila kljub dopoldanskemu času ugodna. A kmalu se je ta idila končala, saj se je po nekaj opozorilnih kapljah krepko ulil dež. Kot izkušeni planinci smo opremljeni za takšne vremenske spremembe, zato smo hitro poiskali dežnike, pelerine, jakne in prevleke za nahrbtnike. Kot planinci tudi vemo, da je opremo za dež pametno občasno dejansko uporabiti, da preveriš njeno stanje. In tako testiranje smo opravili v 47 minutah pohoda.

Ob pogledu na zamegljene okoliške vrhove in v smer Baške Grape ter v težko sivino neba smo vedeli, da naš vzpon naprej ni realen. Vrnili smo se na izhodišče pohoda ter imeli malico pod streho gospodarskega poslopja kmetije. Dodali smo skupinsko fotografiranje in kljub vsemu obilico dobre volje.

Smo bili razočarani? Ja, seveda, malo po otroško, ker so naše želje zaradi letošnjega hitro spreminjajočega vremena in serije neljubih jutranjih dogodkov spet ostale neizpolnjene. Zato je bila še toliko bolj dobrodošla odločitev za postanek na Trojanah, ki smo jo z veseljem sprejeli.

Pripravila: Marjeta Fidler, vodnica PD Mislinja

 

Oglejte si tudi