Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Gostili smo Vikija Grošlja

V okviru obeležitve 35. letnice delovanja planinskega društva Mislinja smo v petek, dne 21.4.2017, na pobudo našega člana Tineta Tajnika v veliko dvorano centra Lopan v Mislinji povabili Vikija Grošlja.

Viki Grošelj je bil do upokojitve učitelj športne vzgoje na osnovni šoli. Je vrhunski alpinist, himalajec, gorski reševalec, gorski vodnik in pisatelj. Slovenec z največ preplezanimi osemtisočaki in prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove kontinentov. Leta 2001 je bil pobudnik ustanovitve slovenske sekcije Mountain Wilderness International, mednarodnega združenja, ki se bori za zaščito neokrnjenega gorskega sveta doma in v svetu.

V svoji predstavitvi, ki jo je popestril z izjemnimi fotografijami, nas je popeljal od svojih začetkov alpinizma, ko je kot šestošolec začel na plezališču Turnc (kratke stene na vznožju Šmarne gore). Nato je sledila njegova pot preko naših gora do najvišjih vrhov Evrope.

Prelomno je bilo leto 1975, ko je kot najmlajši član himalajske odprave, ki je kot  prva jugoslovanska odprava premagala osemtisočak, opravil vzpon čez južno steno Makaluja na vrh te gore (8463 m). Nato je nadaljeval s svojim prijetnim glasom in retoričnimi sposobnostmi ter nas razločno in všečno popeljal preko vseh svojih 18 odprav na Himalajo ter ostalih podvigov oz. osvojitve ostalih najvišjih vrhov kontinentov.

Kljub temu da je v alpinizmu dosegel zelo veliko, je izpostavljal zlasti čarobnost Himalaje, iskrenost, skromnost in človečnost tamkajšnjih prebivalcev. Sam pa je s tem pridobil veliko osebnih izkušenj, naučil se je tovarištva, strpnosti in izpopolnitve v iskanju meja lastnih sposobnosti.

Ob zaključku se je župan občine Mislinja mag. Bojan Borovnik v imenu občine in obiskovalcev prireditve zahvalil Vikiju Grošlju za prijeten večer in mu v spomin na obisk v Mislinji izročil Zbornik občine Mislinja.

Večina obiskovalcev pa je kot prostovoljni prispevek za pomoč prebivalcem Nepala, ki jih je leta 2015 prizadejal katastrofalni potres, za 10 EUR kupila njegovo knjigo z naslovom 40 let mojih soočanj s Himalajo.

Z Vikijem Grošljem smo se nato skupaj z obiskovalci zadržali ob prijetnem klepetu in obujanju spominov v predprostoru dvorane, kjer so naše marljive članice pripravile obložene kruhke, pecivo in nekaj za suha grla.


V imenu planinskega društva bi se vsem obiskovalcem zahvalil za obisk, saj smo preživeli prijeten in poučen večer.

 

Zapisal: Ivan Arko

Fotografije: Bojan Šinko

Oglejte si tudi