Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
0°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

30. JURČIČEV POHOD

Tudi letos smo se planinci PD Mislinja odpravili na Jurčičev pohod, ki je letos slavil svoj 30. rojstni dan.

Z avtobusom smo se zapeljali do Višnje gore, kjer se pohod tradicionalno prične, zato nas je tam že pričakala množica pohodnikov. Člani društev in pihalna godba so za vse pohodnike priredili sprejem z glasbo in s kruhkom, namazanim z maslom in medom. Kdor je želel, si je lahko ogledal tudi muzej čebelarstva. Po popiti kavici v kavarni muzeja smo se odpravili proti Muljavi.

Jurčičeva pot do Muljave je speljana po gozdnih cestah, gozdnih stezah in asfaltnih cestah. Raznolikost terena udeležencem pohoda zagotovi zanimivo pohodniško izkušnjo. Poleg terena, ki nam je ponudil vsega po malo, smo bili deležni tudi široke kulinarične ponudbe. Med potjo tako nihče ni mogel biti ne lačen ne žejen, saj so domačini na vsakem koraku ponujali domače dobrote.

Po dobrih treh urah hoje smo prispeli do Muljave, kjer so prireditelji pripravili zaključno prireditev. Letošnji jubilejni 30. pohod je bil posvečen 180. letnici rojstva Josipa Jurčiča.

Po prireditvi smo se spustili do Gostilne pri Obrščaku, kjer nas je čakal avtobus. Ker nas tokrat ni preganjal čas, smo se zapeljali še do izvira reke Krke. Ogledali smo si tudi Krško jamo. Ogled je bil posebej zanimiv, saj nam je jamarski vodnik popestril izkušnjo z zanimivimi razlagami. Vzbudil pa je tudi našo domišljijo, ko nam je kazal kapnike, ki so predstavljali razne osebe, predmete ali živali. Med drugimi smo lahko videli Primoža Trubarja, čaplje in še marsikaj. Naučili smo se tudi, da v jami živi preko 200 človeških ribic.

Zadovoljni smo zapustili izvir in jamo, saj nam je vodnik poleg razlage pripravil še prigrizek z odojkom in pijačo.

Preživeli smo prijeten izlet skupaj z množico pohodnikov iz cele Slovenije, saj si na poti lahko slišal paleto govoric vse Slovenije.

 

Vodnika: Peter Zupanc 

                Danilo Kete          

Oglejte si tudi