Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Praznovanje praznika dela v Završah

Planinsko društvo Mislinja je v sodelovanju s Kulturnim društvom Završe in Občino Mislinja pripravilo tradicionalno, tokrat že 32. prvomajsko srečanje planincev in občanov v Završah nad Mislinjo.
Pred 32 leti, leto po ustanovitvi lastnega planinskega društva, so se mislinjski planinci odločili, da bodo vsako leto na praznik dela pripravili prvomajsko srečanje planincev in krajanov Mislinja.

 

Takrat Mislinja še ni bila samostojna občina, zato so politiki iz takratne skupne slovenjgraške občine nasprotovali takšni prireditvi. Do leta 1983 so namreč v občini Slovenj Gradec tradicionalno na Kremžarici prirejali množični shod ob prvem maju.

 

Ko smo pripravili prvi svoj lastni shod v Završah, so nam očitali, da se gremo separatizem. Nam, organizatorjem prvih shodov v Završah, pa je bilo jasno, da se večina Mislinjčanov skupnega praznovanja na Kremžarici ne udeležuje, zato smo bili prepričani, da je prav, da podobno prireditev pripravimo čim bližje domačemu kraju.

 

In imeli smo prav. Vsako leto se je srečanja v Završah udeleževalo večje število pohodnikov in drugih udeležencev, tako da jih je bilo na lanskoletnem shodu že okrog 2000 ljudi. Tako je postalo prvomajsko srečanje v tem idiličnem zaselku nad Mislinjo najbolj množična prireditev v gornjem delu Mislinjske doline.

 

Letos je bilo zaradi hladnega vremena ob prvem maju nekaj manj udeležencev. Kljub temu pa so bili vsi udeleženci zadovoljni s prireditvijo, na kateri je vsakokrat poskrbljeno tudi za brezplačno malico vseh pohodnikov.

 

Občina Mislinja prispeva denar za nabavo tradicionalnih klobas, ki jih nato planinci pripravijo in razdelijo na prireditvenem prostrou. Ker je pred kratkim nepričakovano preminil dosedanji župan Franc Šilak, je bil letos slavnostni govornik Bojan Borovnik, ki začasno opravlja funkcijo župana do nadomestnih volitev, ki bodo 10. maja letos. Na srečanju smo tako lahko videli tudi vse tri kandidate za novega župana: že obmenjenega Bojana Borovnika, Viktorja Robnika in Živka Jeseničnika.

 

V kulturnem delu srečanja je nastopila folklorna skupina iz Završ, plesna skupina Završke dečve in Babnikova godba. Sodelovali so tudi strelci, ki so s vojimi molžnarji popestrili prireditev.

 

Soorganizator tega srečanja PD Mislinja se je letos ob tej priliki dostojno poslovil od svojega dosedanjega predsednika društva, ki je kar 25 let vodil planinsko društvo v kraju in je bil tudi pobudnik vsakoletnih prvomajskih srečanj v Završah. Na srečanju so mu podelili spominsko sliko, ki ga bo spominjala na številne prehojene poti v gorah.

 

Novi predsednik je sedaj Ivan Arko, ki je pred kratkim prevzel vodenje društva.

Oglejte si tudi