Logo MojaObčina.si

Mislinja

DANES
9°C
7°C
JUTRI
18°C
6°C
3366

Dokumentarni film »Lastovke letajo nizko«

V kolikor bi človek sodil po številu gledalcev v Kulturnem domu v  sredo 25.9. ob 17 uri, bi ocenil, da se tam predvaja slab, nezanimiv film. Kakšna krivica! 

Dokumentarni film »Lastovke letajo nizko« je res profesionalno narejen, poučen, čustven, razigran, … pravi film. V njem gluhi, pripadniki te nevidne manjšine odkrito spregovorijo o življenju brez zvoka, o vzrokih za izgubo sluha, spopadanju z lastno invalidnostjo in okolico, travmah, ki so jih doživljali in posledicah, ki jih čutijo še danes.
F
je odmeven tako doma kot v tujini. Scenarist in režiser filma je Tadej Čater, - med drugim je vrsto let deloval tudi na RTV SLO ter prejel Viktorja za najboljšo otroško in mladinsko oddajo (Enajsta šola). Žal osebno ni mogel priti, zato je nekaj podatkov in spremnih besed povedal organizator Festivala drugačnosti. Prebral je tudi režiserjeve pozdravne besede.

»Film je pravzaprav namenjen vsem nam, ki slišimo. Da jih spoznamo. Da vstopimo za eno uro v nek drug svet. V svet, kjer ni glasbe, kjer ni zvoka. V svet tišine. Ja, in šele skozi film, ki je nastajal eno leto, sem ugotovil in se prepričal, da je gluhota zares najhujša vrsta invalidnosti. Prej tega nisem verjel. In upam, da sem s filmom vsaj malo odprl vrata v ta gluhi svet.«.

Produkcija filma - hiša Rhaego Production v koprodukciji z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije, sofinanciralo pa ga je Ministrstvo za kulturo RS.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi