Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
2°C
JUTRI
13°C
-1°C
Oceni objavo

"Dan za Pohorje" na Kope privabil ljubitelje narave in športov na prostem

V soboto, 6. junija, smo na Kopah organizirali in izvedli "Dan za Pohorje". V enodnevnem dogajanju v in pred Centrom Kope, novim večnamenskim objektom Občine Mislinja, smo združili številne aktivnosti in njihove organizatorje.
Dan se je pričel ali z jutranjo jogo in meditacijo – pod vodstvom Bojance Galun in Vesne Tisnikar. Hkrati je potekal voden pohod po Tematski pohodni poti Kope – z vodstvom Petra Zajc z RRA Koroška. Dogajanje se je nadaljevalo pri zeliščarki Faniki Jeromel – z delavnico o pohorskih zeliščih in njihovi uporabnosti. V vmesnem času so na Kope prispeli kolesarji in pohodniki 5. vzpona in pohoda na Kope v organizaciji Javnega zavoda Spotur, Planinskega društva Slovenj Gradec ter podjetij Vabo in Gorko. Oboji so se na Kope ta dan podali iz doline. Prvi iz Slovenj Gradca, drugi z Legna. Točno opoldan so izpred Centra Kope krenili na vodeno turo po pohorskih gozdovih gorski kolesarji, ki jih je po utrjenih poteh vodil član Planinskega društva Mislinja.

Kljub rahlemu blagodejnemu vetru in svežini pohorskih gozdov, je sonce na ta dan opozarjalo, da je poletje na vratih, če ne že kar skozi vrata. 

Skoraj brez predaha so vodniki Primoževe šole doživetij ves dan vodili in varovali obiskovalce po doživljajski postajah na drevesih.

Zgodaj popoldan se je na voden pohod po Tematski pohodni poti Kope podala druga skupina, tokrat pod vodstvom mag. Matjaža Ježa.

Na začetek popoldanskega dogajanja so opozorile mamljive vonjave, ki so pričeli širiti iz skorjanke – nekdanjega bivališča pohorskih gozdarjev kritega iz lubja. V skorjanki so člani Turističnega društva Mislinja pripravili pohorsko malico – koruzne žgance, zabeljenje z "grumpi" (ocvirki) ter zalite z mlekom. Slastno!

V večernem času sta bili v Centru Kope otvorjeni dve gostujoči razstavi Gorenjskega muzeja: Nejc Zaplotnik (1952-1983) – legenda slovenskega alpinizma ter Mogočne stene – vrhunski uspehi slovenskih alpinistov v Himalaji. Obe bosta v Centru Kope na ogled predvidoma do konca avgusta. Razstavi sta bili uvod v predavanje bogato izkušenih slovenskih alpinistov, zakoncev Štremfelj – Marije in Andreja. 

Še pred tem je bila prikazana nova, 10 minutna multivizija "Pohorje skozi čas", plod domače koroške produkcije. Ta bo odslej na ogled obiskovalcem Pohorja – v slovenskem in angleškem jeziku.

V večerno-nočnem programu so obiskovalci pod strokovnim vodstvom dr. Igorja Žiberne iz Astronomskega društva Orion opazovali planete, planetarne kopice in galaksije, pod vodstvom mag. Matjaža Ježa iz Društva narava Pohorja pa se seznanjali z bogato bero nočni metuljev.

Udeležba na vseh dogodkih je bila brezplačna. Ves dan pa so zbirali prostovoljni prispevki za pomoč žrtvam potresa v Nepalu. Prispevki bodo v celoti namenjen NCRR – Nepal Cyclist Ride to Rescue, pobudi gorskih kolesarjev, ki so se združili v nesebični pomoči. Več o njih na https://nepalquakeassistance.wordpress.com ter https://www.facebook.com/pages/NCRR-Nepal-Cyclists-Ride-to-Rescue/470274153122368

Skupaj smo ta dan zbrali 397,3 €. Hvala vsem.

Dodatno smo se povezali z območnim združenjem Rdečega križa v Slovenj Gradcu, ki je omogočilo zbiranje sredstev tudi preko njihovega računa. Sredstva se zbirajo na transakcijski račun Rdečega križa, območna enota Slovenj Gradec, TRR: 0247 0001 3960 849 (NLB), sklic 00 2015, namen: Nepal. Sredstva se bodo na ta način zbirala do 30. junija 2015. Vsa zbrana sredstva bodo v celoti namenjena NCRR – Nepal Cyclist Ride to Rescue.

Po in med dogodkom so me mediji spraševali – koliko je bilo obiskovalcev. Pa sem jim odvrnil – ravno dovolj. Pri tovrstnih dogodkih po število obiskovalcev ni najpomembnejše. Zdi se, da je
"Dan za Pohorje" dosegel svoj namen. Predstavili smo, da se da turistično ponudbo graditi na tem, kar Pohorje ima – bogato naravo in pokrajino. Pokrajino, ki so jo, predvsem v preteklih nekaj stoletjih, sooblikovali naravni pogoji in človek s svojim delovanjem. 

Zavedamo se, da je takšen razvoj tek na dolge proge – z malimi koraki, ki terja sodelovanja. Od tega ali bo okolje sposobno tovrstnega sodelovanja in podpiranja novih, bolj trajnostnih zgodb, bo po mojem mnenju v veliki meri odvisen tudi nadaljnji razvoj tega dela Pohorja.

Hvala vsem, ki ste/smo omogočili ta dan. Z organizacijo ali udeležbo. Še posebej hvala:
  • Maši in Blažki Čas,
  • Bojanci Galun,
  • Vesni Tisnikar,
  • Faniki Jeromel,
  • Jaki Pušniku,
  • Damjanu Sekutiju in Planinskemu društvu Mislinja,
  • Turističnemu društvu Mislinja,
  • Gorenjskemu muzeju in Jeleni Justin ter Moniki Rogelj,
  • Mariji in Andreju Štremflju,
  • mag. Matjažu Ježu ter Društvu narava Pohorja,
  • dr. Igorju Žiberni ter Astronomskemu društvu Orion,
  • Primožu Tertineku ter Primoževi šoli doživetij,
  • Občini Mislinja,
  • Mestni občini Slovenj Gradec,
  • Javnemu zavodu Spotur ter
  • podjetju Vabo.

Pripravil: Peter Zajc, RRA Koroška

Fotografije: Peter Zajc, Maša Čas

 

Dan za Pohorje je potekal v okviru izvajanja projekta "Ureditev rekreacijskih in turističnih poti na zahodnem Pohorju v območjih Natura 2000". 

Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete 'Razvoj regij', prednostne usmeritve 'Regionalni razvojni programi'.

Oglejte si tudi