Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
4°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Varno s kolesom, varno v poletje!

Naše ceste so poleti še bolj polne, saj se mnogi podajo na počitnice ali izlete, ali se z njih vračajo, lepo vreme bodo zagotovo izkoristili tudi kolesarji. Poleg tranzita turistov bo povečan tudi tovorni promet, na nekaterih odsekih potekajo dela na cesti. Agencija za varnost prometa poziva voznike motornih vozil k spoštovanju pravil za varnejšo udeležbo kolesarjev v prometu: »Bodite previdni, vozite strpno, pazite nase in na druge. Dosledno upoštevajte pravilno prehitevanje kolesarjev z minimalno bočno razdaljo 1,5 metra! Vremenske razmere se bodo spreminjale, način vožnje prilagodite razmeram na cesti. Priporočamo spremljanje razmer pred odhodom na pot.« Tudi kolesarje Agencija poziva k samozaščitnemu ravnanju. Do 26. julija letos je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 680 kolesarjev. 390 prometnih nesreč so povzročili kolesarji sami. V prometnih nesrečah je 5 kolesarjev umrlo, štirje od petih so sami povzročili prometno nesrečo, v kateri so izgubili življenje. 99 kolesarjev je bilo hudo poškodovanih, 485 pa lažje telesno poškodovanih. Med vzroki za nastanek prometnih nesreč z udeležbo kolesarja izstopajo neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravila o prednosti. Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč so bili kolesarji v starostnih skupinah od 45 do 54 let, od 55 do 64 let in nad 64 let.


Kar 1,65 promila alkohola!

Policisti so do 26. julija letos pri kolesarjih zabeležili 2.878 kršitev cestnoprometnih pravil, med katerimi izstopajo nepravilna stran/smer vožnje, uporaba mobilnega telefona, neuporaba luči ter vožnja pod vplivom alkohola. Letos je 52 kolesarjev pod vplivom alkohola povzročilo prometno nesrečo, kar 1.65 promila je znašala povprečna stopnja njihove alkoholiziranosti. V posledicah teh nesreč je en kolesar umrl, štirje so utrpeli hude poškodbe, 42 pa lažje poškodbe.

Previdno pri prehitevanju kolesarjev!

Prehitevanje kolesarjev

Vozniki motornih vozil in lahkih motornih vozil naj posebno pozornost namenjajo varnosti kolesarjev. Prehitevanje kolesarjev naj vozniki motornih vozil izvedejo strpno, pri tem pa naj vedno zagotovijo zadostno bočno razdaljo, ki znaša vsaj 1,5 metra. Voznik si mora za prehitevanje vzeti dovolj razdalje tudi pred in po prehitevanju, tako da ne ogroža kolesarja in se lahko varno vključi nazaj v prometni tok. Kolesarji naj poskrbijo za ustrezno zaščitno opremo in za dobro vidnost, tako bodo bolj varni.

Pri zavijanju desno naj bodo vozniki motornih vozil še posebej pozorni. Prilagodijo naj hitrost vožnje in upoštevajo pravila glede smeri vožnje. To pa velja tudi za kolesarje. Vrata avtomobila iz notranjosti odpirajte z desno roko, tako boste videli kolesarja: https://www.youtube.com/watch?v=L8wuuzeyx-0

Pravila za varno kolesarjenje

Upoštevajte prometna pravila za kolesarje in prometne znake ter semaforje.

Vedno kolesarite po kolesarskem pasu ali stezi, kjer obstajajo, ali ob robu cestišča.

Ne kolesarite v nasprotni smeri, saj tako ogrožate sebe in druge, vozniki vas tako ne pričakujejo.

Kolesarite vedno ob desnem robu in po desni strani kolesarske steze, druge kolesarje ali oviro prehitevamo po levi, ko je to varno.

Bodite vidni in uporabljajte luči na kolesu: spredaj belo, zadaj rdečo; da vas vozniki prej opazijo, nosite svetla in odsevna oblačila (odsevni telovnik).

Vedno uporabljajte kolesarsko čelado.

Prilagodite hitrost vožnje, saj so pogoste nesreče zaradi neobvladovanja kolesa (vožnja navzdol po klancu, v ovinku, na mokri ali spolzki površini), še posebej z e-kolesi.

Nakažite smer vožnje z roko pri zavijanju, vzpostavite očesni kontakt z drugimi udeleženci v prometu.

Preverite tehnično brezhibnost kolesa (ustrezna velikost, delovanje zavor, luči, napolnjenost pnevmatik).

Nikoli ne kolesarite pod vplivom alkohola, drog ali drugih psiho-aktivnih snovi.

Ne uporabljajte mobilnih telefonov ali drugih naprav, ki med kolesarjenjem motijo vašo pozornost.

Prtljago namestite na ustrezen nosilec ali košaro, oz. kolesarsko torbo.

V primeru dežja uporabljajte kolesarsko pelerino in ne kolesarite z dežnikom v roki.

Poskrbite za varnost otrok na kolesu: obvezna čelada, kot potniki v posebnih sedežih ali prikolici.

Bodite pozorni na pešce in prilagodite svoje ravnanje, saj so oni še bolj ranljivi kot kolesarji.

Agencija za varnost prometa je pripravila tudi preventivno gradivo.


(vir: avp-rs.si)

Oglejte si tudi