Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Namig za izlet-sv. Ana pri Mirni Peči

Severno od Biške vasi nad naseljem Vrhpeč se dviga slikovit hrib Vrh sv. Ane, na katerem se je zaradi ugodne strateške lege razvila naselbina – gradišče že v času starejše železne dobe (8. – 5. stoletje p. n. š. ). Na vzhodnem pobočju hriba je bilo v tem času gomilno in plano grobišče. Naselbina je bila utrjena z nasipi, ki so delno še danes opazni. Veliko kasneje so na vrhu postavili cerkev sv. Ane, v virih prvič omenjeno leta 1526. Da je današnja cerkev srednjeveškega porekla, iz 13. ali 14. stoletja, pričajo šilast portal in ob zadnji obnovi vidna poznoromanska okenca na južni strani ladje. V 18. stoletju so pozidali današnji prezbiterij in zakristijo, na zahodni strani pa prislonili zvonik. V 18. stoletju so postavili nov oltar, ki ga krasijo kipi sv. Ane, sv. Barbare, neznanega svetnika in angelov.

Naravne in kulturne znamenitosti območja povezuje Pot od Zijala do Svete Ane, ki se vključuje v nastajajočo pešpot ob reki Temenici od Trebnjega do Novega mesta. 

O ogledih in ostale informacije posreduje Občina Mirna Peč, Trg 2, 8216 Mirna Peč, tel:07/393 61 00 , E-pošta: obcina.mirnapec@siol.net


POVEZAVE: https://www.visitdolenjska.eu/mirna-pec.html




Oglejte si tudi