Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

3. april 2019: DAN KROŽNEGA GOSPODARSTVA NOVO MESTO

V sredo, 3. aprila 2019, na lokaciji Komunale Novo mesto organiziramo poseben dogodek Dan krožnega gospodarstva Novo mesto, s katerim bomo obeležili tri leta uspešnega, učinkovitega in trajnostnega projekta zapiranja komunalnega snovnega kroga odpadne embalaže za mleko, sokove in ostala živila (KEMSO). Slavnostni gost na dogodku bo ambasador Italije v Sloveniji Paolo Trichilo, zabaval pa nas bo Zlatko. Dogodek bo potekal od 10. do 13. ure.

 

Partnerji projekta, Komunala Novo mesto, pobudnik vzpostavitve prvega komunalnega snovnega podjetje Valtex in italijansko podjetje Lucart, ki reciklira odpadno KEMSO in iz nje proizvaja papirnate higienske izdelke in podajalnike zanje, bodo podelili priznanja občinam in najbolj aktivnim šolam za podporo in vključenost v ta pionirski projekt, ki so ga prepoznali kot model prihodnosti tudi na mednarodni ravni.

 

O projektu

Na območju osmih občin, ki jih pokriva Komunala Novo mesto, od leta 2015 namensko zbiramo odpadno kartonsko embalažo za mleko, sokove in ostala tekoča živila (KEMSO). V recikliranje je poslana kot surovina za izdelavo papirnatih higienskih izdelkov in podajalnikov zanje, ki jih uporabljajo lokalne institucije v naših občinah, torej na istem območju, kjer smo to embalažo zbrali. S tem namenom smo v treh letih namensko predelali 105 ton odpadne KEMSO. Za izdelavo enake količine higienskega papirja iz primarne celuloze bi bilo potrebno posekati v povprečju 2.200 m2 gozda. Naša lokalna skupnost s pravilnim ločevanjem in usmerjenim recikliranjem postaja samozadosten vir surovin za papirnate higienske izdelke in podajalnike zanje. Na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu smo prejeli posebno pohvalo - HIGHLY COMMENDED - v kategoriji najboljši vladni, mestni oz. regionalni projekt krožnega gospodarstva.

Oglejte si tudi