Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

13. revija harmonikarskih skupin in orkestrov Slovenije 2019

Vljudno vabljeni na 13. revijo harmonikarskih skupin in orkestrov Slovenije, ki bo v soboto, 4. maja 2019 ob 14.00 uri v Sevnem pri Novem mestu.

S prireditvijo, ki bo letos potekala trinajsto leto zapored, bogatimo turistično ponudbo in hkrati prireditveno dogajanje lokalnega in regionalnega okolja. Tako imajo prebivalci in potencialni obiskovalci na voljo kombinacijo izvirnosti, avtohtonosti, ki jo »proizvajajo« zvoki harmonik na eni strani in izbrano kulinariko, vinarstvo, ljudsko izročilo, običaje na drugi strani. Vse te elemente želimo združiti v celodnevno dogajanje pod vznožjem znamenite Trške gore, vinorodne pokrajine in romarske izletniške točke. Harmonika, še posebej tako imenovana frajtonarica, je med ljudmi zelo priljubljeno glasbilo, saj njene zvoke izvabljajo tako najmlajši talenti kot harmonikarski »veterani«. Prireditev, prva tovrstna v Sloveniji, postaja tradicionalna, zvoki harmonik pa so v dolini pod Trško goro iz leto v leto mogočnejši in odmevnejši. Število nastopajočih iz leto v leto narašča, tako se jih je v lanskem letu na odru zvrstilo že več kot dvesto harmonikarjev iz vseh koncev Slovenije. Skupen nastop vseh nastopajočih ob zaključku prireditve je še posebej veličasten in pomeni enkratno doživetje.

 

Harmonikarske skupine in orkestri Slovenije se lahko prijavijo za sodelovanje na podlagi predhodno objavljenega razpisa. Podrobnejši program izvedbe oziroma koncepta osrednje prireditve je dokončno izoblikovan po zaključenem razpisu oz. nekaj dni pred samo prireditvijo. Prireditev se iz leto v leto tudi nadgrajuje, tako se poiščejo tiste zanimivosti oz. čari, ki še bolj pritegnejo potencialne skupine k sodelovanju, prav tako pa privabijo številčnejšo javnost. Vsi sodelujoči prejmejo posebno priznanje Turistične zveze Dolenjske in Bele krajine za udeležbo in skromno obdaritev. Turistična in druga društva regije bodo po svojih najboljših močeh izvirno predstavljala turistično ponudbo svojih krajev ter dala prireditvi dodatno privlačnost. Svoj doprinos k celovitejši in kvalitetnejši ponudbi prispeva Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma, katerega prireditveni prostor je bil v zadnjih letih tudi v celoti zaseden, kar dodatno potrjuje, da je kot edina tovrstna revija v Sloveniji dobrodošla popestritev dogajanja, hkrati pa tudi nadaljevanje zastavljenih načrtov za naslednjo, še odmevnejšo vseslovensko harmonikarsko revijo.

 

V dopoldanskem času je predviden pohod po Slakovi poti, v organizaciji Društva vinogradnikov. Pohodniška pot je urejena v spomin na slavnega dolenjskega virtuoza na frajtonarici in legende narodno-zabavne glasbe Lojzeta Slaka. Sodelovanje med obema prireditvama prinese dodatno sinergijo, saj se je izkazalo, da je celodnevno dogajanje izredno dobrodošlo. Zato ta dan postaja harmonikarski praznik pod Trško goro.

 

 Avtor objave (organizator): RZ Turistična zveza Dolenjske in Bele krajine

Oglejte si tudi