Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

MPZ ROŽMARIN POJE 15 LET

Rožmarin je divjerasla, zimzelena, grmičasta rastlina, ki jo uporabljamo kot začimbo. Njegove cvetove in igličaste liste pa lahko uporabljamo tudi v zdravilne namene. V Mirni Peči pa se z njim poistovetimo moški pevskega zbora, ki že 15-to leto slišimo na ime Rožmarin.

Moški pevski zbor Rožmarin je bil ustanovljen v času božiča leta 2002. Pobudo za ustanovitev so dali društvo upokojencev Mirna Peč, pod čigar okriljem še danes deluje. Cilj tega zbora je bil jasen; ohraniti ljudsko petje v tej prečudoviti mirnopeški dolini. Na začetku je zbor sestavljalo štirinajst mož. Veliko znanja o petju je prijateljem posredoval Darko Žagar žal ga je blezen iztrgala iz naše sredine. V času brez zborovodje nam je priskočil na pomoč g. župnik Janez Rihtaršič. Pesmi prepevamo v štirih glasovih: prvi in drugi tenor ter prvi in drugi bas.

Trenutna zasedba zbora je sestavljena iz šestnajstih mož različne starosti. Najmlajši je naš zborovodja, Gorazd Kermc. Novi zborovodja je prinesel tudi nov način učenja pesmi, peti po notah. Sedaj pojemo ljudske, cerkvene, ljubezenske, domovinske, narodno zavedne pesmi, vesele napitnice in pesmi o vinu, pa tudi žalostne pogrebne pesmi. Naše posebne veselje pa so dalmatinske pesmi. Svoje znanje in strokovnost zelo radi pokažemo na proslavah, komomeracijah, veselicah, porokah, rojstnodnevnih zabavah, zadružnih sejmih, raznih koncertih, pogrebih....

Kmalu po nastanku zbora smo se začeli udeleževati revij upokojenskih pevskih zborov. Deležni smo bili tako pohval kot tudi kritik, s tem pa smo pridobili veliko novih izkušenj. To nam je dajalo nov zagon in cilj: posneti svojo zgoščenko. Z veliko vaje in truda nam je leta 2005 uspelo posneti našo prvo zgoščenko Oj cveti,cveti rožmarin s štirinajstimi ljudskimi pesmimi.

Vedno nas je in še vedno nas združuje ljubezen do petja. Našo občino zastopamo po celi Dolenjski. Leta 2009 smo na reviji upokojenskih pevskih zborov v Semiču dosegli prvo mesto, odličen nastop smo pokazali tudi naslednje leto.

10.obletnico delovanja smo proslavili s koncertom v Mirni Peči. Ob tej priložnosti smo izdali drugo zgoščenko, kjer je posnetih 12 pesmi.

Zbor Rožmarin je v letu 2012 za svoje delovanje prejel plaketo Občine Mine Peč.

Kot se spodobi, smo letos ob 15 letnici obstoja našega zbora pripravili samostojni koncert z naslovom Veseli kletar, katerega je povezovala Nuša Fabjan. V goste smo povabili naše prijateljice Čebelice in Mirnopeške harmonikarje. Vsi skupaj smo obiskovalcem, ki so povsem napolnili dvorano mirnopeškega kulturnega doma, pripravili lep pevski in tudi humoren večer, saj smo člani zbora zaigrali skeč v katerem se nam je pridružil Franc Potočar, ki nas je spremljal z harmoniko. Publika je bila zelo navdušena in nas nagradila z močnim aplavzom.

Na nedeljskem koncertu smo zapeli enajst pesmi, od tega kar šest prvič, med njimi tudi pesem z naslovom Naša pesem, ki jo je napisal častni občan Občine Mirna Peč Anton Pust, uglasbil pa zborovodja Kermc. Ob tokratnem prazniku je Stane Bevc pripravil zbornik, v katerem je opisal Rožmarinovih petnajst let.

Za pogostitev in veselo vzdušje po koncertu pa se moramo zopet zahvaliti našim pridnim ženam.

Pred kratkim pa smo se vrnili iz trodnevnega druženja v hotelu Delfin. Tam smo priredili -lahko rečemo - kar koncert, ki je trajal celi dve uri. Publika (večino so bili upokojenci cele Slovenije) je bila navdušena nad našim petjem in vzdušje, ki smo ga skupaj ustvarili, nam bo za vedno ostalo v spominu, saj smo se počutili kot prave zvezde.

Petje je način izražanja, ki ne dopušča hinavščine do sočloveka, ampak spodbuja iskrene in pozitivne misli, ki zbližujejo ljudi. Poleg tega, da ohranjamo ljudsko petje, tukaj v mirnopeški dolini spletamo tudi nove vezi prijateljstva. Trudimo se, da se predstavljamo kot odličen pevski zbor, z ogromno pozitivne energije in največjim zakladom: prijateljstvom. Naj nas prijateljstvo in ljubezen do petja združuje še na mnoga leta.

 

 

Anton Gorenc

Oglejte si tudi