Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
4°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

Bi ležali na čebeljih panjih? Razvoj apiturizma oz. čebelarskega turizma

S pojavom in razvojem apiturizma se oblikuje povsem nova dimenzija pojmovanja turizma. Apiturizem predstavlja razvoj in promocijo zelenega, ekološkega, trajnostnega turizma. Predstavlja ključni segment zelenega gospodarstva, je trajnostno naravnan in ima visoko dodano vrednost.

Pri ponudnikih apiturizma obiskovalci spoznajo čebelarsko kulturno dediščino, medovite rastline, pomen čebel za okolje, življenje in člane čebelje družine ter njihovo vlogo v panju,  …  Apiturizem je tako priložnost osveščanja otrok, mladine, kot tudi širše javnosti o pomenu ohranjanja okolja, čebel in čebelarstva, kulturne dediščine,.. kot tudi o pomenu lastne pridelave hrane in pomena celotnega kmetijstva. Organizirane so številne delavnice risanja panjskih končnic, peke medenjakov in izdelave lecta, dražgoških kruhkov, izdelave sveč in drugih izdelkov iz čebeljega voska, itd.

Slovenija je prva in trenutno edina država, ki uvaja certificiranje ponudnikov apiturizma. Certifikati odličnosti zagotavljajo nadzor nad ponudbo in kakovostjo storitev ter spodbujajo konkurenčnost. Trenutno imamo  uspešno certificiranih  31 ponudnikov. Certificiranje pomeni presojo specializiranosti in usmerjenosti dejavnosti različnih ponudnikov kot npr. kmetij, muzejev, prodajaln in ocena izpolnjevanja kriterijev za pridobitev certifikata dobrega ali odličnega ponudnika api turizma. Ena, dve ali tri čebelice označujejo zadovoljevanje osnovnih pogojev, urejenosti objektov ponudnika in okolice, ekološko ali biodinamično čebelarjenje, sposobnost privlačne predstavitve dejavnosti in produktov, inovativnost embalaže, sposobnost ustvariti Apidoživetje, elementi presenečenja ipd. Ponudniki apiturizma v Sloveniji so povezani v Sekciji za apiturizem, ki jo vodi Blaž Ambrožič, sekcija pa deluje pod okriljem Čebelarske zveze Slovenije.

Obiščite ponudnike apiturizma in presenečeni boste nad njihovo ponudbo. Naj si gre za ležanje na panjih, izdelovanje izdelkov iz čebeljega voska, peko medenjakov ali pa klepet ob medici … naši čebelarji se vam  bodo posvetili z ljubeznijo in znanjem. Obiščite jih, ne bo vam žal!

Oglejte si tudi