Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
4°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

2. spremembe in dopolnitve občinskega prostorskega načrta - OPN

V soboto, 12. marca 2022, so stopile v veljavo 2. spremembe in dopolnitve OPN-ja (Uradno glasilo slovenskih občin, št. 8/2022).

Določenih je 13 novih lokacij za gradnjo stanovanjskih hiš, 1 lokacija za gradnjo bencinskega servisa (EUP GC3) v neposredni bližini rondoja ob avtocesti (nasproti centra Renault Nissan) in povečalo se je stavbno zemljišče okoli čistilne naprave Mirna Peč, kar je predpogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja za širitev čistilne naprave v Mirni Peči (ČN). Nova, predvidena ČN bo v prvi fazi dograjena na 2000 populacijskih enot, v drugi fazi pa na 4000 populacijskih enot. S to širitvijo bodo zagotovljene potrebe za priklop na ČN za obstoječe stanovanjske objekte v mirnopeški dolini, ki še niso priklopljeni na ČN ter za nadaljnji razvoj in poselitev Občine Mirna Peč v prihodnjem desetletju, tako za priključitev  stanovanjskih in industrijskih objektov.

Največja sprememba tekstualnega dela odloka se nanaša na strehe (215. člen OPN-ja), in sicer: »Strehe pomožnih stavb ter nadstrešnice imajo lahko tudi naklon do 15°, v kolikor je objekt pritličen in tlorisna velikost ne presega 40 m². Naklon strehe do 15° ima lahko tudi garaža ali podoben pomožni objekt, ki se s stanovanjsko hišo stikuje, je pritličen in ne presega 40 m²; tak pomožni objekt je lahko grajen istočasno s hišo in je sestavni del kubusa celotne stavbe. V primeru prekrivanja streh z nizkim naklonom se uporabi temna kritina, lahko tudi steklo. Najbolj se priporoča naravno oksidirana bakrena pločevina; drugačna vrsta kovinske kritine naj bo obdelana tako, da se barva ne more sprati. Ravne strehe so lahko ozelenjene, tlakovane, posute s prodom, ali vkopane«.

Dopustna je večja etažnost kmečkih gospodarstev, ki imajo sedaj lahko tudi klet (K +P + M/PO) in stopnja izkoriščenosti zemljišča na podrobni namenski rabi površine podeželska naselja (SK) in druge zelene površine v zaledju domačij (ZDk) je spremenjena na »od 0,1 do 0,7« (prej »od 0,2 do 07«).

Postopki za pridobitev gradbenega dovoljenja, ki so se začeli pred uveljavitvijo 2. sprememb in dopolnitev OPN, se končajo po določbah izvedbenih aktov občine, veljavnih v času vložitve vloge za izdajo gradbenega dovoljenja.

Grafični del OPN-ja je dostopen na računalniški aplikaciji PISO (prostorsko informacijski sistem občin), Odlok o spremembah in dopolnitvah OPN-ja in neuradno prečiščeno besedilo OPN-ja sta objavljena v priponki. Spremembe v tekstu so obarvane z modro in rumeno barvo.

 

Irena Jerič, občinska uprava

Oglejte si tudi