Logo MojaObčina.si

Mirna Peč

JUTRI
24°C
14°C
SOB.
27°C
13°C
PGD Mirna Peč
Deli
Družba in javne storitve, Gasilci, Društvo

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO MIRNA PEČ

Predstavitev

Prostovoljno gasilstvo je eno od identitet slovenstva. Prostovoljni gasilci so več kot 130 let nosilci enega najbolj neposrednih načel humanosti in solidarnosti "pomagati človeku, kadar je v stiski". V tem duhu je bilo ustanovljeno tudi gasilsko društvo Mirna Peč leta 1902. Protipožarna obramba, kot so jo imenovali v takratnem jeziku, je imela številne naloge, glavni pa sta bili preventivno delovanje za preprečitev požarov in drugih nesreč ter učinkovito gašenje, če je požar nastal.

Skromni začetki pred 113 leti z maloštevilnim članstvom se je tudi PGD Mirna Peč vpisalo v zgodovino protipožarne obrambe. Skozi stodesetletno zgodovino društva, padanja in vzpenjanja pa članov društva ni zlomilo. Pot, ki so si jo zastavili ustanovitelji in nadaljevali zvesti člani društva, je pripeljala do sodobne opreme, lepega gasilskega doma, izobraženih gasilcev operativcev in organizacijskih vodij.


Prostovoljno gasilsko društvo Mirna Peč je društvo II. kategorije in je vključeno v Gasilsko Zvezo Novo mesto. Spada v občino Mirna Peč, v kateri poleg našega društva delujejo še PGD Globodol, PGD Hmeljčič in PGD Jablan. Imamo 23 operativnih članov. To so tisti prostovoljni gasilci, ki so stalno v pripravljenosti priskočiti na pomoč. Večina operativnih članov je opremljena s pozivniki, ki jih proži Center za obveščanje Novo mesto. Prav tako v primeru intervencije vsi operativni člani prejmejo SMS sporočilo na mobilni telefon.

PGD Mirna Peč ima 182 članov, od tega 23 operativnih, tekmovalne ekipe pionirjev, mladincev, članov A, članic A in starejših članov, ki se udeležujejo gasilskih tekmovanj v občinskem in regijskem merilu. Stalno skrbimo za izobraževanja in usposablanja naših članov.