Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
22°C
5°C

Večer s Folklornim društvom Kres

Organizator: Kulturno društvo Četrtkova brenčanja v Mirni Peči
Vstopnina: Vstop prost
Vstopnine ni. Hvaležni bomo za prostovoljne prispevke, ki jih bomo v celoti namenili za nadaljnje dogodke v organizaciji društBrenčači v četrtek, 26. januarja, ob 18. uri toplo vabimo v avlo Osnovne šole Toneta Pavčka v Mirni Peči na Večer s Folklornim društvom Kres. V goste prihaja tudi fina dama iz daljne, daljne Kanade. Je sestrična našega hecnega hišnika Štefa in ima smeh v genih.

Slovenijo je že od nekdaj močno povezovala tradicija in kultura, ki je popestrila dogajanje na vasi in tudi v mestu. Ljudski plesalci, pevci in glasbeniki so jo prenašali iz roda v rod in oblikovala se je dragocena kulturna dediščina, ki jo ljubitelji še dandanes ohranjajo in vedno znova oživljajo v folklornih skupinah. Ena izmed opaznejših, priznanih in prepoznanih je Folklorno društvo Kres. Njene številne člane – vsega skupaj jih je v različnih sestavih vključenih več kot 130 – pod vodstvom Branke Moškon že vse od leta 1975 vežeta dobra volja in ljubezen do ljudskega izročila.

Širok program Folklornega društva Kres obsega pesmi in plese slovenskih pokrajin Dolenjske, Bele krajine, Koroške, Štajerske, Prekmurja, Goričkega in Zgornjega Posočja. Njihov osnovni namen je ohranjati ljudsko izročilo v čim manj potvorjeni obliki in na dostojni ravni. O njihovi kakovosti pričajo sproščeni aplavzi na nastopih, mnoga priznanja in pohvalne ocene strokovnjakov. Odzive jemljejo kot nagrado za njihovo vztrajno delo in obenem spodbudo, da vseskozibogatijo repertoar in stremijo po še zahtevnejši izvajalski ravni.

Od ustanovitve so pripravili veliko samostojnih nastopov po Sloveniji, slovensko ljudsko izročilo pa predstavljajo tudi zunaj meja naše domovine. Gostovali so v številnih evropskih državah in na Balkanu. Leta 2017 so se odpravili celo v Afriko in v operni hiši v egiptovskem Kairu priredili nepozaben celovečerni koncert. Tokrat bodo na zadnji januarski četrtek razveselili z nastopom v Mirni Peči, med katerim nas bodo popeljali na nostalgično potovanje, obogateno z ljudskimi plesi in pesmimi.

Zagotovo se bomo skupaj imeli zelo lepo in toplo vabljeni, da se nam pridružite na Večeru s Folklornim društvom Kres v četrtek, 26. januarja, ob 18. uri v avli Osnovne šole Toneta Pavčka v Mirni Peči. V goste prihaja tudi fina dama, sicer sestrična našega hecnega hišnika Štefa. Komedijo in smeh ima močno zasidrano v genih, v Mirno Peč pa bo priletela iz daljne, daljne Kanade.

Vstop je prost, hvaležni pa bomo za prostovoljne prispevke, ki jih bomo v celoti namenili za nadaljnje dogodke v organizaciji Kulturnega društva Četrtkova brenčanja v Mirni Peči. Načrtujemo vsaj enega na mesec, in februarja vas lahko že povabimo na pustno povorko in rajanje, ki bo tokrat na pustni torek, 21. februarja. Kje in kdaj se dobimo, sporočimo, vas pa pozivamo k pravočasnemu lovu na ideje za pustne maske. Naj vam prišepnemo, da si lahko najbolj izvirne pustne šeme z doma narejenimi kostumi obetate luštne nagrade.

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi