DANES
22°C
14°C
JUTRI
24°C
11°C
Oceni objavo

Bron z zlatim leskom

Uspeh naših občank na svetovnem prvenstvu v cheerleadingu

 

Leto 2014. Oblačen popoldan v septembru. Dnevi postajajo krajši, mene pa detece pod srcem vztrajno opominja, da je dan, ko bomo družino povečali še za enega družinskega člana zelo, zelo blizu.

Punci sta že ujeli ritem novega šolskega leta, ena v prvem, druga v tretjem razredu. Kakšni razburljivi časi!

Skozi vhodna vrata privrši pristna otroška energija, čuti se navdušenje, ki ga v takšni neobremenjeni čistosti oddajajo samo otroška srca, iskrice v očeh in nasmeh do ušes razsvetlijo in ogrejejo prostor.

"Mama, trenirala bom cheerleading!'


In tako se začne Larina zgodba.

O prijateljstvu, odrekanju, veselju, solzah, pentljah, bleščicah in seveda športu.

Tri sošolke in prijateljce, Lara Gatej, Lara Klaut in Živa Pahor so tu začele razvijati svojo veliko ljubezen. Od začetkov v peewee (otroški) kategoriji, je minilo že celih deset let. Punce so trikrat tedensko osvajale nove in utrjevale stare veščine v novogoriškem klubu in tam spletle globoke, iskrene in trajne vezi. Twist je postal njihova druga (včasih celo prva) družina, kjer so pridobivale ne samo znanje, ampak tudi samozavest. Skozi leta so prihajale izkušnje, iz tekme v tekmo so se oblikovale v čudovite mlade ženske, postale so športnice z veliko začetnico. Na državnih tekmah so leto za letom s svojim klubom posegale po najvišjih mestih. Prišla so evropska prvenstva – v Sankt Petersburgu, Veroni in Atenah. Lara Klaut se je z nekaj dekleti iz novogoriškega kluba tudi že udeležila svetovnega prvenstva v Orlandu v mladinski kategoriji leta 2019. V dres državne reprezentance so se oblekle tudi leta 2021, vendar se jim je potovanje v Ameriko izmuznilo zaradi epidemije. Svetovno tekmovanje je vseeno potekalo, a žal samo preko spleta. Ne glede na to, so dekleta dala vse od sebe in osvojen je bil prvi bron svetovnega leska. Občutek teže medalje okrog vratu pa le ni bil čisto pravi, Orlando, je pa le Orlando.

V lanskem letu se jim je ponovno ponudila možnost, ko se je sestavljala nova članska reprezentančna ekipa. Na avdiciji so se vse odlično odrezale in postale del močnega, energičnegatima. V reprezentanci so dekleta iz cele Slovenije in tudi iz zamejstva. Kar nekaj mesecev so kombinirale treninge na Opčinah, v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici, pilile so rutine, skupine (groupe) in vadile, vadile, vadile, ko jim je le dopuščal čas, največkrat med vikendi.

April je bil vedno bliže in končno je nastopil dan, ko so spakirale drese, pentlje in cheer čevlje ter odletele na Florido. Na polfinalnem nastopu so si priborile finale in v petek, 26.04. nastopile v skupini desetih najboljših all girl elite (samo dekleta, kategorija 6)ekip iz vsega sveta.

Priznam, tudi doma nismo dihali, roke so bile potne in srca so razbijala. Svoj nastop so izpeljale odlično! Počakati je bilo potrebno samo še razglasitev. V trenutku, ko so oznanili tri najboljše ekipe, in so punce zaslišale 'Slovenija', so bile poplačane vse solze, ves trud in dekleta so na polno zaživela svoje sanje.

Bronasta medalja (za vse nas več kot zlata), je za slovenski cheerleading izjemen uspeh in vzpodbuda za naprej. Kdo ve, mogoče bomo dekleta lahko nekoč gledali tudi na Olimpijskih igrah. Dokazale so, da je vse mogoče. Samo nebo je meja.

Čestitam, iz srca.

---------------------------------

Kaj je cheerleading?

Za cheerleading kot šport semslišala prvič, ko je z njim začela Lara.. Sanjalo se mi ni za kaj pravzaprav gre. Kot najbrž večina, sem si predstavljala ameriški nogomet, punce v kratkih krilcih in pisane cofe. Moja predstava ni bila pretirano športna. Pa naj trenira kar hoče, a ne? Otroci naj poskusijo zanimive stvari, pomembno je, da migajo…

Na prvi tekmi, ko sem videla prve dvige, premete in piramide, sem spremenila mnenje in začela spoznavati ta zahteven, atraktiven in razgiban šport.

V slovenščini nimamo ustreznega prevoda za Cheerleading. Navijanje je le del celote. Je pa definitivno navijanje privedlo do nastanka nove športne panoge, ki ima začetke nekje v drugi polovici 19.stoletja. Z glasnim navijanjem in vzpodbujanjem, so začeli na univerzitetnih športnih dogodkih v ZDA.  S ciljem zabavati in motivirati množice so uporabljali znake, zastave, megafone, cofe in gibe rok, dodani so bili tudi preprosti partnerski dvigi in spretnosti premetavanja – gimnastični elementi.  Prve navijaške discipline so uvedene okrog leta 1940.

1/2


Leta 1980 se cheer razširi tudi izven univerzitetnih krogov. Z globalnim združevanjem prenosov prvenstva ESPN - in vse večjim povpraševanjem po zabavi na športnih dogodkih zanimanje in razvoj discipline pospešeno narašča tudi v drugih državah, med drugim  na Japonskem, v Čilu, Nemčiji, Združenim kraljestvu in nordijskih državah. Vse več je klubov, nastajajo različne lige, po vsem svetu se izvaja tisoče tekmovanj v Cheerleadingu.

V Ameriki, kjer imajo prestižno tekmovanje All Star »National Championships«, se zaradi velikega zanimanja in hitrega razvoja športa ustanovi mednarodna zveza in od  leta 2004 je pod njenim okriljem v Orlandu na Floridi vsako leto svetovno tekmovanje, kjer se predstavijo s svojimi rutinami (točkami) vsi najboljši športniki iz več kot 100 različnih držav sveta.

Mednarodni olimpijski komite je Cheerleading priznal kot olimpijski šport leta 2018, kar je športu dodalo še dodatno vrednost. Mogoče bomo ta čudovit šport lahko spremljali na olimpijskih igrah leta 2028 v Združenih državah.

Za kaj pravzaprav gre? Za ekipni šport z elementi gimnastike, plesa in akrobatike. Za predstavitev čimbolj atraktivne točke, z vključitvijo določenih elementov različnih težavnosti, glede na kategorijo (level) nastopajoče ekipe. Gre za dve minuti in pol energično in tehnično nabitega nastopa, kjer je cilj suverenost, čista izvedba, sinhroniziranost, lepo stoječi dvigi in piramide.

Šport je telegeničen, izjemno zanimiv in resnično poseben.

V kolikor vas zanima več, se lahko pozanimate v klubih – novogoriški Twist velja za enega najboljših, in na Cheer zvezi Slovenije.

BELA, MODRA, LET'S GO SLOVENIJA!

Maja Gatej

 

Oglejte si tudi