Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
0°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

OBNOVLJENA KAPELICA ZAOKROŽUJE PODOBO STAREGA POKOPALIŠČA

Pokopališča so ogledalo kraja, naključni popotniki ter obiskovalci si praviloma z zanimanjem ogledajo tuja pokopališča. Predstavljajo namreč zgodovino kraja, preko nagrobnih spomenikov, priimkov in imen ljudi, ki so tam pokopani, odgrinjajo in ohranjajo zgodovino generacij ljudi, ki so tu živeli, v tem kraju pustili svoje potomce in sledi.

 

Mežiško pokopališče so zgradili daljnega leta 1911, torej pred 115. leti in je služilo svojemu namenu vse do leta 1972, ko je bilo sredi gozda na Gmajni zgrajeno novo pokopališče Mirje. Ker je bilo v prejšnjih desetletjih na stari lokaciji vse več grobov opuščenih, je občina pokopališče postopoma začela preurejati v spominski park. Delno je bilo pokopališče preurejeno leta 2004, temeljiteje pa se je občina prenove znova lotili pred petimi leti. S temeljito prenovo v preteklih letih, letos pa s prenovo kapelice in postavitvijo informacijskega panoja v pasaži, je obnova Spominskega parka zaključena.

 

Na mesto povsem dotrajane stare mrliške vežice je bila postavljena enostavna betonska instalacija oz. nadstrešnica z namenom, da v prostor prinese dodatno kvaliteto. Staro pokopališče je z ureditvijo preoblikovano v Park spomina, s prenovljeno kapelico pa je park zares postal prostor miru in spominov. 


Fotografije si oglejte v galeriji spodaj.

Oglejte si tudi