Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
15°C
1°C
Oceni objavo

NOČ ČAROVNIC 2011

Marsikdo vidi praznovanje noči čarovnic zgolj kot »amerikanizacijo«, spet drugi v tem vidijo priložnost za zaslužek trgovcev s prodajanjem nepotrebnih in kičastih artiklov. Za nas – Perkmandelce – pa je praznovanje noči čarovnic priložnost, ko s svojim prostovoljnim delom, lahko nekaj naredimo za dogajanje v kraju. Pomeni priložnost za oblikovanje in izvedbo zaokroženega sklopa dogajanja, ki privablja ravno zaradi modernosti in nenavadnosti tematike.
Tako smo člani društva IKDM Perkmandelci Mežica v sodelovanju s Šok Teatrom Mežica tudi letos organizirali in izvedli projekt »Noč  Čarovnic«.   Projekt je bil sestavljen iz dveh sklopov.  Dopoldne so bile za otroke pred Narodnim domom organizirane zanimive  ustvarjalne delavnice. Te so bile zelo dobro obiskane, nastalo je veliko čudovitih izdelkov. Prostora okrog miz s ponujenim materialom je bilo celo premalo.  

Preostalo dogajanje pa se je odvijalo na »kopališču«, ki se je za nekaj ur spremenil v t.i. mesto Totengrob, o katerem veliko pove že samo ime.  Tam so zvečer na svoj račun najprej prišli najmlajši obiskovalci. Ti so si v spremstvu staršev lahko ogledali grozljiv ambient, si ogledali predstavo z nevarnim bruhanjem ognja, se pogreli z brezplačnim čajem in se posladkali z bomboni, ki so jih delile strašne a prijazne čarovnice. Sledila pa je prava predstava po - festival mrtvecev,  kjer sta si vpričo obiskovalcev ter vstalih mrtvecev, vampirjev in zombijev večno zvestobo obljubila Metod Trobski in Hilda Pogubna Tretja. Na srečo so po končanem obredu odšli nazaj – na drug svet.

Da je bil projekt uspešno iveden, sploh ne gre dvomiti. O  dogodku je moč prebrati na spletni strani 24.ur (Ekskluziv), posredno je bilo dogajanje omenjeno celo v oddaji  Pop-in.  Člani smo bili z izvedbo izjemno zadovoljni, obisk je bil številčen, pohvale so kar deževale. Slišati pa je bilo tudi nekaj kritik oz. pripomb, ki so prav tako dobrodošle, saj nam lahko služijo kot vodilo za v prihodnje. 

Slab priokus pa so na nas pustile (sicer redke) nizkotne kritike, katerih si ne zaslužimo. Verjamem, da se ti ljudje ne zavedajo, koliko dela je opravljenega za to, da se zvečer  odvije za publiko brezplačno dvourno dogajanje.  Osem članov je tri popoldneve v mrazu in rahlem dežju  v gozdu pripravljalo potreben les za izgradnjo ambienta.  Pri postavljanju ambienta je sodelovalo preko  deset članov skoraj dva cela dneva, za izvajanje delavnic je skrbelo devet članic, v animaciji je sodelovalo okrog  15 članov obeh društev, po koncu dogodka je sledilo pospravljanje skoraj do polnoči.  Vse delo je bilo opravljeno  prostovoljno, privoščili si nismo niti poštene malice.  S tem nočem izsiljevat pohval in sočutja, ampak bi rada prikazala ozadje, na katero marsikdo niti ne pomisli.

Bi pa ob tej priložnosti povabila vse bralce, da se včlanite v društvo in tako dobite priložnost, da s svojim prostovoljnim delovanjem prispevate k dogajanju v Mežici  in za uresničevanje svojih zamisli.  Prav tako vabljeni na naš naslednji projekt – Božično-novoletni direndaj.

 

Avtor: Urška Knez

Oglejte si tudi