Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

111. OBLETNICA PIHALNEGA ORKESTRA RUDNIKA MEŽICA

V Mežici je svojo 111. obletnico neprekinjenega delovanja praznoval Pihalni orkester Rudnika Mežica. Hvalevreden jubilej so praznovali v družbi glasbenih kolegov in številnih obiskovalcev.

Začetki orkestra segajo v leto 1901, ko so bili rudniki v Mežici še v rokah tujih lastnikov in ko je orkester vadil v gostilniški sobi delavske menze na Poleni v Mežici. Danes se 60-članski orkester ponaša s številnimi državnimi in mednarodnimi odličji, z mladimi talenti in s sodobnim glasbenim domom.

Veliki slavnostni koncert, ki ga je ob 111. obletnici pripravil orkester, je bil v Športni dvorni OŠ Mežica, ki so jo docela napolnili gostje iz vse Slovenije. Orkester je pripravil tako umetniški kot tudi narodno-zabavni program. Med skladbami umetniškega dela so izstopale predvsem skladbe, kot so Lepotica in zver Alana Menkena, uvertura Alvamar Jamesa Barnesa in Polka - gavota Bojana Adamiča. Narodno-zabavni del pa je potekal v sodelovanju z ansamblom Igor in zlati zvoki, kjer se je odpelo in odigralo pesmi, kot so Čestitke in pozdravi, Zlatolaska in druge viže Igorja Podpečana. Zasluge za igrivost muzikantov, ki so poleg igranja vmes tudi prepevali, gredo tako nadomestnemu dirigentu Dušanu Štrikerju kot tudi dirigentu Janezu Miklavžini.

Med koncertom sta predstavnik Zveze godb Slovenije Miran Šumečnik in predstavnica Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Jožica Pušnik godbenikom podelila priznanja za godbeniški staž. Kar osem članov iz vrst orkestra je prejelo priznanja za 40 ali več let muziciranja. Prav tako so čestitke v obliki buteljk in drugih daril prenesli predstavniki drugih orkestrov in društev iz širše regije iz Slovenije in Avstrije.

Orkester je ob ''treh enicah'' izdal že svoj tretji album, hkrati pa tudi DVD z videospoti. Junija bo v Mežici svoj okrogel jubilej obeležil tudi s parado godb iz Slovenije in Avstrije.

Oglejte si tudi