Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

OBČINA MEŽICA STKALA VEZI S KITAJSKIM MESTOM XUZHOU

V petek, 5. julija je v Narodnem domu Mežica potekal slavnostni podpis memoranduma o vzpostavitvi prijaznega sodelovanja in izmenjav med Občino Mežica in kitajskim mestom Xuzhou. S podpisom memoranduma med Občino Mežica in mestom Xuzhou se je vzpostavila podlaga za izmenjavo izkušenj in dobrih praks med javnimi in zasebnimi subjekti na različnih področjih skupnega interesa.

Ideja o vzpostavitvi sodelovanja zaradi skupnih interesov na področju industrije, pa tudi na ekonomskem, kulturnem, socialnem, turističnem področju je bila podana s strani direktorja podjetja Cablex-M d.o.o., gospoda Sama Simetingerja, člani Občinskega sveta Občine Mežica pa so idejo soglasno podprli. V letu 2011 je namreč skupina Cablex, ki se uvršča v sam vrh največjih in najhitreje rastočih slovenskih družb, ustanovila na Kitajskem, natančneje v mestu Xuzhou, hčerinsko podjetje Cablex Electronics (Cablex - CN). Podjetje je bilo ustanovljeno zaradi potrebe po zagotavljanju konkurenčnih in pravočasnih dobav izdelkov glavnim kupcem Cablex-a, kot so BSH, Electrolux, Kaercher, Vorwerk, in  še nekaj manjših. Ker so omenjeni kupci v večini tudi glavni kupci hčerinskega podjeta Cablex - M , je podjetje aktivno sodelovalo pri postavitvi lokacije v Xuzhou-ju. Pomoč je potekala predvsem na področju prenosa tehnologije in pomoči pri zagonu proizvodnje. Sodelovanje med podjetjema še aktivno poteka in se bo nadaljevalo tudi v prihodnje. Kitajska delegacija je sicer obiskala tudi podjetje Cablex-M d.o.o.

Mesto Xuzhou, največje mesto province Jiangsu se nahaja na severozahodu province in je najstarejše mesto v provinci. Tisočletna zgodovina je mestu dala bogat kulturen pečat, zlasti v obdobju, ko je bilo mesto drugo politično središče dinastije Han. Danes je mesto središče gospodarskega razvoja Huaihai cone in eno najpomembnejših baz kmetijskih proizvodov države Kitajske. Xuzhou ima približno deset milijonov prebivalcev, njegova površina pa znaša 11.260 kvadratnih kilometrov. Že samo mesto Xuzhou ima blizu dva milijona prebivalcevGlavna panoga mesta Xuzhou je bila kmetijstvo. V preteklosti so prihodki iz kmetijske panoge zavzemali velik del mestnega gospodarstva, vendar se je z leti kmetijski sektor skrčil. Zaslužek iz tega naslova tako danes predstavlja le še 3% BDP mesta. Xuzhou krepi prizadevanja za povečanje zelenega kmetijstva, ekološke hrane in nasadov dreves. Xuzhou ima bogate minerale premoga, enega največjih naravnih virov v tej regiji. Premog je postal eden od pomembnih goriv v Xuzhou za proizvodnjo električne energije in drugih energij. Mesto je eno od večjih tradicionalnih transportnih vozlišč na Kitajskem. V zadnji desetletjih je mesto postalo industrijsko središče in nedavne naložbe so ustvarile še več industrijskih sektorjev. Mesto je postalo izredno pomembno za gospodarski razvoj regije in vzhoda Kitajske.

Podpis memoranduma je spremljal kratek kulturni program. Goste je pričakal Pihalni orkester Rudnika Mežica, dobrodošlico jim je izrekla tudi Folklorna skupina Pušlc Mežica. Za klavirsko spremljavo dogodka je poskrbela Sara Kobolt. Župan Občine Mežica je v svojem govoru izpostavil pomembnost medsebojnih povezav v svetovnem prostoru, saj brez sodelovanja trajnostni razvoj ni mogoč. Med drugim je povedal:
»Poleg gospodarskih vezi, ki jih med nami zelo uspešno že ustvarja podjetje Cablex-M d.o.o. nas veseli ugotovitev, da smo zelo hitro našli skupen jezik tudi, ko gre za vizijo razvoja na nekaterih drugih ključnih interesnih področjih. Medsebojna izmenjava informacij, znanj in izkušenj so dober obet za hitrejši razvoj in napredek na področjih skupnega interesa, zato smo jih soglasno vključili v memorandum, ki ga bomo slovesno podpisali danes in ki na stežaj odpira vrata vrsti priložnosti in pozitivnim učinkom, ki jih lahko ustvarja samo na zaupanju in prijateljstvu temelječe delovanje, ki presega geografske, kulturne in jezikovne ovire.Mežica je z rudarsko dediščino prežeto mesto, gospodarsko razvejano in podobno kot vaše mesto Xuzhou industrijsko naravnano. Zdravo gospodarsko okolje ustvarjajo številna izjemno tudi mednarodno uspešna podjetja, ki delujejo predvsem v predelovalni industriji. V zadnjem času se številne vznemirljive možnosti kažejo tudi na področju turizma. Obdani smo z čudovitimi naravnimi danostmi, zaradi svoje lege pa odlična izhodiščna točka za številna doživetja v gorah, v naravi. V osrčju naše turistične ponudbe ostaja nekdanji rudnik svinca in cinka, ki živi še danes, in sicer kot Turistični rudnik in muzej Podzemlja Pece, njegov ogled je izjemna turistična posebnost.

Zaradi naše izjemne geološke in naravne dediščine smo del Geoparka Karavanke, del Evropske in Globalne mreže Geoparkov pod okriljem organizacije UNESCO, katerega naloga je ohranitev geološke dediščine, kulturna revitalizacija območja, trajnostna razvojna strategija, ki jo podpira Evropska unija in viden ter merljiv gospodarski razvoj. Poseben pečat pa Mežici daje zanimiva prepletenost mestnega in podeželskega življenja, ki se kaže v velikem številu kmetijskih gospodarstev, doma pridelana hrana je namreč nepogrešljiv del naše kulinarike, ponašamo se tudi z bogato zgodovino čebelarjenja.Vizija razvoja občine je trajnostno naravnana in usmerjena v ustvarjanje najboljših pogojev za življenje naših občanov, kar se kaže v investicijah, ki so usmerjene predvsem v izboljšanje infrastrukture, ureditev športnih in drugih zelenih javnih površin, spodbujanje razvoja kmetijstva in turizma.« 

Srečanje je s podpisom memoranduma preraslo v pomemben dogodek, ki samo še potrjuje odločenost Mežice, da vzpostavi sodelovanje z mestom Xuzhou na področju gospodarstva, kmetijstva, trgovine, kulture, zdravstva, turizma, in na drugih ustreznih področjih.

Spodaj si lahko ogledate fotogalerijo, avtor fotografij je Jože Lešnik. 

Občina Mežica

Jana Horvat Tomaž

Oglejte si tudi