Logo MojaObčina.si
DANES
31°C
18°C
JUTRI
30°C
18°C
Oceni objavo

PRVA MEŽIŠKA MLADINSKA PUBLIKACIJA ŽUPA!

BESEDA UREDNIC
 
Mineva leto od rojstva Mladinskega društva Kulturna kibla, ki je iz fantazijske ideje začelo tleti v realnost ravno sredi družbeno-pandemske katastrofe. Že dlje časa je med peščico mladih v zgornji Mežiški dolini obstajala želja po skupnosti, sodelovanju, medsebojni spodbudi, izvajanju projektov in platformah za ustvarjalce/-ke na področju kulture. Z novim društvom so nastale nove priložnosti in nove vezi. V letu delovanja smo zasnovali in izvedli razne dogodke, natečaje in druge projekte. Prav tako smo sodelovali z raznimi društvi, institucijami in posamezniki na lokalnem območju ter z zagonom krepili kulturo v naši družbi.
 
Ta publikacija je nastala kot eden najpomembnejših projektov našega društva. Sprva je bil namen zanjo preprost; zajeti aktivnosti društva v dobrem letu delovanja, zato smo na prvih straneh pripravili kratek vpogled v aktivnosti, ki smo jih izvajali in na njih sodelovali. Roko na srce, nam ideja o preprostem in suhoparnem poročilu ni sedla. Želeli smo zakuhati nekaj svežega in drugačnega, zato smo segli v javnost in povabili mlade kreativce, da mladinsko publikacijo soustvarijo z nami.
 
Avgusta smo razpisali likovni natečaj za naslovnico publikacije. Med prijavami del je komisija v zasedbi urednic Lare Domej in Vesne Plemen, akademske grafičarke Monike Plemen ter likovnega pedagoga in akademskega slikarja Stojana Brezočnika izbrala linorez z naslovom Poletna župa, katerega avtorica je Živa Vaukan, študentka industrijskega in unikatnega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost, Ljubljana.
 
Poleg likovnega natečaja smo pripravili tudi literarni poziv, s katerim smo želeli spodbuditi javnost, da z nami deli avtorska literarna dela. Nabor poezij in kratkih zgodb mladih in tudi tistih malo starejših, ki so še vedno mladi po duši, se skriva v rubriki Premetane besede.
 
Pomemben del publikacije pa je tudi objava projekta Beseda s kulturnikom/-co, s katerim smo osvetlili imena mladih perspektivnih kulturnikov, ki delujejo na območju Mežiške doline. Posebnost intervjujev je v tem, da je vsako zadnje vprašanje postavil prejšnji intervjuvanec oz. intervjuvanka naslednjemu oz. naslednji. Na ta način smo med sodelujočimi vzpostavili verižni dialog in opozorili na pomembne tematike in problematike znotraj kulturnega prostora.
 
Cilj našega društva je od samega začetka enak: spodbujati mlade in ustvariti platforme na kulturnem in umetniškem področju, preko katerih bodo mladi lahko udejstvovali svoje potenciale in se razvijali. V Mladinskem društvu Kulturna kibla smo zato prižgali »špohert«, nabrali sestavine in jih v loncu dobro premešali, da je zadišalo po Župi, katero že delimo med sokrajani, prijatelji in drugimi radovedneži.
 
Vesna Plemen in Lara Domej
 

 

Oglejte si tudi