Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Zgodovinska uvrstitev dveh mengeških folklornih skupin na državno Maroltovo srečanje

Mengeš je v začetku maja v kulturnem domu gostil najboljše folklorne skupine Gorenjske na regijskem Maroltovem srečanju odraslih folklornih skupin. Na podlagi nastopov na območnih srečanjih strokovna spremljevalka JSKD izbere skupine, ki pokažejo največ izdelanih plesnih, pevskih, glasbenih in kostumskih prvin, ki jih znajo povezati v celovit nastop.

Regijska srečanja so zaradi znanih razlogov zadnji dve leti odpadla in smo bili že kar na trnih, kako se bo razpletlo letos. Na srečo je šlo, bi lahko rekli, saj je bilo tokrat srečanje možno izvesti, hkrati pa sta se na regijsko srečanje uvrstili tako mladinska kot članska zasedba.

Mladinska skupina je v novi koreografiji posodobila plesno predstavo izpred nekaj let in v spletu »Ob metvi v korak« obudila nekdanje kmečko opravilo metve prosa, o katerem je v svoji Slavi vojvodine Kranjske pisal že Valvasor in omenjal prav Mengeš. V sodobni preobleki je koreografijo pripravil Boštjan Svete, glasbeno priredbo pa Klemen Stopar.

Članska skupina je nastopila s koreografijo dr. Tomaža Simetingerja, ki je v plese iz Prekmurja vključil tudi take, ki so jih raziskovalci etnološke kulturne dediščine odkrili in objavili šele v zadnjem času in so za marsikoga nekaj povsem novega na naših odrih. Tudi za ta splet je glasbeno priredbo pripravil Klemen Stopar.

Tik pred zaključkom redakcije za izdajo Mengšana pa je s strani vodstva JSKD prispela novica, da sta se kar obe mengeški skupini, tako mladinska kot članska, na podlagi ocen strokovne komisije uvrstili na DRŽAVNO Maroltovo srečanje folklornih skupin, kar lahko označimo za zgodovinski uspeh. Obe skupini sta v preteklosti že dosegali državni nivo, tokrat pa prvič obe skupaj. Čestitke plesalcem in glasbenikom in seveda lepo vabljeni na državno srečanje, ki bo v soboto, 18. 6. 2022, v Žalcu.

Besedilo: Boštjan Svete

Foto: Neža Janežič

Oglejte si tudi