Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

V AIA – Mladinskem centru ''Dihalni fitness Nirvana'', zveni nenavadno, a nas popelje v stanje nirvane

Trenutno se ves svet ukvarja s pandemijo koronavirusa Covid-19, hkrati pa vsi občutimo tudi pandemijo stresa, na katerega ni prav nihče imun. Posledice stresa imajo na naše zdravje uničujoč učinek. Dobro bi bilo, če bi bili vsi opremljeni z znanjem in tehnikami, kako se z vsakdanjim stresom konstruktivno soočiti in preprečevati škodljive posledice.
S tem namenom smo se v Mladinskem centru AIA odločili, da spoznamo nekaj prijetnega in antistresnega – čudovito vadbo Nirvana, ki poskrbi za zdravo gibanje, čudovito prepleteno s tehnikami sproščanja. Vadba bo potekala vsako sredo ob 20. uri. Kdor bo želel, bo lahko vadbo podaljšal še s 30-minutnim sproščanjem in bo domov odšel globoko umirjen ter z napolnjenimi baterijami. 

 

Kakšna vadba je Nirvana?

Znanost opozarja na problem nepravilnega dihanja. Vadba Nirvana temelji na znanstvenih dejstvih, ki opozarjajo, da je stres naš najhujši sovražnik. Vključuje bistvene tehnike, ki vplivajo na sprostitev posameznika. Prvo področje je dihanje, saj zdravniki opozarjajo, da 80 odstotkov ljudi diha nepravilno, kar negativne učinke stresa še poveča in vodi v resne zdravstvene težave. Pri Nirvani se naučimo pravilnega dihanja in dihalne vaje izvajamo celo uro, vendar se jih niti ne zavedamo, ker se prepletajo z gibanjem. Tako je lahko preskrba telesa s kisikom po vadbi celo za 200 odstotkov boljša kot pred vadbo, kar preverimo z dihalnim testom. S pravilnim dihanjem vplivamo na celo telo; aktivirajo se centri v možganih, ki skrbijo za umiritev, regeneracijo, razstrupljanje, zdravljenje, proizvajajo se 'hormoni sreče' ipd. Tako postanemo vedno bolj imuni na stres, koristni učinki Nirvane se ob redni vadbi odražajo tudi v našem vsakdanu. 

 

Gibalne vaje pomladijo naše telo

Tudi gibalne tehnike Nirvane izjemno blagodejno vplivajo na telo, saj učinkovito odpravljajo posledice sedečega in stresnega načina življenja, kot so zakrčenost in šibkost številnih mišičnih skupin. Z vajami joge in pilatesa okrepimo mišice, ki skrbijo za pravilno držo in raztezamo mišice, ki so obremenjene s krči. Številni vadeči poročajo, da nimajo več težav z bolečinami v hrbtu. Gibanja so funkcionalna, kar pomeni, da nam prav pridejo v vsakdanjem življenju. S spiralnimi in diagonalnimi gibi učinkovito razvijamo koordinacijo (možgane) in moč in tako da na neagresiven način poskrbimo za boljše fizično in psihično počutje. 

 

Nirvana – zvočna tehnologija

Z izjemno glasbo in vsemi efekti je Nirvana prava poezija gibanja. Skladatelj, ki ustvarja glasbo za Nirvano, je bil že večkrat nagrajen za svoje delo. V glasbi slišimo zvoke tibetanskih skled, ki nas opozarjajo na vdih in izdih. Glasba je prepletena s theta valovanjem, ki z binauralnimi zvoki umirjajo naše možgane. Za piko na i pa poskrbijo še afirmacije, da se umirjenost zasidra globoko v našo podzavest. 

Prijazno vabljeni, da tudi sami občutite stanje nirvane (prijava na drustvo.aia@gmail.com). Priloženo sliko lahko uporabite kot kuponček za 1x brezplačno vadbo.

 

Besedilo in foto: Maja Sršen

Oglejte si tudi