Logo MojaObčina.si

Mengeš

DANES
1°C
-1°C
JUTRI
3°C
0°C
Deli

Umetnost je navaditi se živeti v sedanjem trenutku, nas pa vedno skrbi na zalogo

Na FB profilu društva Iskreni cvet iz Mengša pri opisu piše: "Spodbujali bomo osebnostno rast, razvijali in negovali človeške vrednote, širili znanja s področij odnosa do sebe, drugih ter narave in življenja. Društvo vodi Aleksandra Cerar, ki je izpovedala svojo življenjsko (pre)izkušnjo. Z veliko volje in želje spremeniti sebe je zopet našla svoj smisel in srečo v tem, da drugim pomaga najti prav to.

Pomagati ljudem, da presežejo sebe, svoje težave in najdejo svoje bistvo, bi lahko povzel vaše delo. Je to bilo že od nekdaj vaše poslanstvo?

Moje življenjske preizkušnje so me pripeljale do tega kar delam danes. Nikoli si nisem mislila, da bom kaj podobnega počela. Toda moja močna volja, želja po življenju mi je pomagala, da obstaja nekaj več tudi zame. To me je vleklo naprej v spremembe, da sem se želela pozdraviti sama.

 

In vse lepo ali manj lepo se začne že v rani mladosti. Kakšno je bilo vaše otroštvo, kako je to vplivalo na vaše odraščanje?

Nerazumevanje s starši, okolico, propadlo partnerstvo, izguba za izgubo, lekcija za lekcijo. Bolečina, žalost, nezaupanje, nespoštovanje, razvrednotenje itd. Sebe sploh nisem poznala. Nisem vedela kdo sem in kaj imam rada. Vzorci, misli, prepričanja, energija katera izhaja iz primarne družine in v katero sem se rodila.

 

Toda tudi kasneje vam življenje ni prizanašalo in vas postavljalo pred tragične preizkušnje.

V ponedeljek je bilo 11 let od takrat, ko sem izgubila sina Matica. Bil je star 12 let in pol. Zgodila se je tragična prometna nesreča, ki je vse postavila na glavo. Zato sem po Matičevi smrti začela odpirati vprašanja in iskati odgovore. Ob njegovi smrti sem imela veliko bolečine, žalosti, tesnobe, bilo me je zelo strah. Toda imela sem še dva otroka in zanju je bilo potrebno poskrbeti ne glede na moje stanje.

 

Kako ste se postavila spet na noge?

Iskala sem odgovore, zakaj se je prav meni to zgodilo, zakaj ta grozna preizkušnja izguba lastnega otroka. Da sem prišla do odgovorov sem rabila razne učitelje, da so mi pokazali pot, a delati sem morala sama. Obiskovala sem razna predavanjana, seminarje, najrazličnejše delavnice. Na podlagi lastnih preizkušenj in izkušenj, spoznavanja, rasti sem ustanovila društvo, da lahko pomagam ljudem, ki potrebujejo pomoč tako kot sem jo jaz.

 

Ste dobila odgovor na vprašanje zakaj ste bila postavljena pred tako tragično preizkušnjo?

Da, kajti na življenje začnemo gledati drugače in se začnemo spreminjati. Za take spremembe pa žal, najprej rabimo prizemljitev. To so lahko razne težave, bolezni ali moja izkušnja.

 

Svoje poslanstvo udejanjate preko društva Iskreni cvet. Na kakšen način?

Ljudje imajo radi več stvari, več pristopov, več izkušenj. Zato nudimo jogo, zvočno gong kopel, masaže, meditacijo, organiziramo razna predavanja in predstavitve. Milena Matko in Jernej Zorec imata delavnico Pot srca, to je sklop osmih delavnic za osebnostno rast.

 

Kako potekajo vaša srečanja?

Na meditacijah se veliko pogovarjamo o različnih težavah, problemih v partnerstvu, službi, o otrocih. Pri teh meditacijah na intimni ravni se ljudje zaupno pogovarjajo. Gre za skupinsko ali osebno terapijo oziroma pogovor. Najtežje je, ker se ljudje tako zelo težko odprejo.

 

Verjetno imate z ženskami veliko manj težav, ker ste že po naravi bolj zgovorne. Imam prav?

Ne. Moški so enostavna bitja, ki ne komplicirajo. Ženske pa smo ravno obratne.

 

Kaj povzroča ljudem največ težav, kje tiči jo najbolj pogosti vzroki problemov?

Težave najpogosteje izhajajo iz primarnih družin, očeta in mame. V svoji družini kot otroci poberemo vzorce in se naučimo pogleda na življenje. Najtežje so travme kot so smrt v družini, ločitev, bolezen itd. Najbolj nas bremenijo narazličnejše zlorabe, fizične kot psihične, nespoštovanje, obsojanja, ustrahovanja, nepogovor...

 

Kako vplivajo travme iz otroštva na naše življenje?

Spremljajo nas strahovi, nas omejujejo, dušijo in enkrat moramo priti ven iz začaranega kroga, da lahko dokaj normalno in dostojno živimo. Če smo imeli na primer zlorabo v otroštvu, imamo zamere, čutimo bolečino, jezo, gnus, nas je strah do povzročitelja. To vpliva neposredno na nas, naš organizem, odnose v družini, partnerstvu, službi, ljudeh nasploh.

 

Omenili ste, da so tudi vam slabe izkušnje iz otroštva pustile posledice. Kakšna je vaša zgodba?

Vsakdo od nas nosi svojo zgodbo. Žal sem tudi jaz imela slabe izkušnje, že od samega otroštva dalje. Posledice so bile, da sem bila polna najrazličnejših stisk, strahu, tesnob, sramu, bolečine, žalosti, razvrednotenja... In to me je zelo omejevalo v življenju. Sama sem s pomočjo meditacije pričela spoznavati novo raven življenja. Odkrila zadovoljstvo, srečo, sprejela samo sebe. Meditacija je pot katera nas vodi k spoznavanju sebe. Korenito sem spremenila način življenja, mišljenja, prepričanja, vzorcev iz primarne družine itd. Naučila sem sebe imeti rada.

 

Kaj pomeni imeti sebe rad?

To pomeni, se znaš pohvaliti, se ne obsojaš, postaviš meje, se spoštuješ... Če imaš rad sebe in se spoštuješ, spoštuješ tudi druge in jih sprejemaš, takšne kakršni so. Takrat postane naše življenje lepše. Z leti smo nase nadeli veliko mask. Ko te nekdo vpraša kako si, mu rečeš, da smo odlično, pa čeprav v nas vre in vemo, da ni tako lepo, kot govorimo. Bolečino tlačimo iz dneva v dan in naenkrat postane vse narobe, ne vidimo smisla, imamo lahko vrsto težav v odnosih in zdravju. Potrebno je, da nastale situacije pogledamo, se z njimi soočimo. Potlačena čustva je potrebno prepoznati, ozavestiti, spustiti in jih dati iz sebe.

 

In rešitev je v meditaciji.

Začeti je treba pri sebi. Priznam, da ni enostavno, težko je. Ljudje smo kot škatla piškotov. Dokler jo samo gledaš, je ne odpreš, ne veš kakšna je vsebina znotraj, kakšen okus imajo piškoti. Enako je z nami, našo vsebino, našo resnico v nas samih, v sebi imamo tisoč in en strah. Resnica mnogokrat zelo boli, a edino ta nas osvobodi. V resnici je moč. Šele potem lahko zaživimo, zaživimo svoje resnično življenje in ne več življenja, ki ga pričakujejo drugi ljudje. Bistvo je umirjenost samega sebe. Čudež je človek sam. Ko si miren zadržiš energijo v sebi, ne odteka iz tebe. Uporabljaš jo za reči katere nas osrečujejo, bogatijo.

 

Kako meditacija poteka v praksi?

Na začetku rabimo tišino, umirjen prostor. Usedemo se, pozornost usmerimo na dihanje, meditacija omogoča umirjenost, umirjenost uma in sprostitev telesa. Je pot katera nas vodi k spoznavanju sebe.V meditaciji se povežemo s seboj, postajamo bolj prisotni v sedanjem trenutku, zavedati se začnemo svojih misli, prepoznamo svoja čustva, postajamo vedno bolj sočutni, pričnemo opuščati svoje negativnosti, navade ... Postajamo vedno bolj ljubeznivi, pozitivni in umirjeni. Um se vrti v začaranem krogu iluzij, nevednosti in s pomočjo pozornosti to tudi spoznamo. Počasi se naučimo izklopiti razum, stvari začnemo gledati s srcem in mu slediti. Začnemo bolj razumeti samega sebe, življenje. To je proces notranje transformacije, spreminjanje sebe.

 

Običajno vidimo, da ljudje meditirajo sede. Je mogoče meditacijo izvajati tudi v kakšnem drugem položaju?

Meditacijo izvajamo sede (lotosov cvet), v hoji, izvaja se tudi leže ali na stolu. S pomočjo različnih tehnik meditacije prebudimo zavedanje, vedenje, prebudimo našo pravo notranjo nrav (naravo), intuicijo in modrost. Naučimo se meditacijo prenesti v vsakdanjik, za reševanje problemov in težav v našem življenju. Priporočam izvajanje od 15 do 30 min dnevno.

 

Besedilo in foto: Edvard Vrtačnik

 

 

 

IZPOVED: Kako sem spremenila svoje življenje

 

Včasih te življenje v marsičem preizkuša, dokler ne padeš na trda tla. Mislila sem, da zmorem vse probleme reševati sama, a vendar včasih pridejo krizni dnevi, ki se kar kopičijo. Imela sem občutek, da sem močna osebnost, vendar mi je moja notranjost pošiljala drugačne signale. Pogosto so se pojavljale bolečine v nogah, težko sem hodila, stiska in bolečina pri srcu, težave z ledvicami, zbadanje v jetrih, težave s prebavo, nespečnost v taki meri, da me je bilo strah iti v posteljo, ker sem toliko noči prebedela. Moj organizem je bil poln strahu, ki ga pridobiš z raznimi nizkimi udarci od ljudi v katere sem verjela in so mi bili blizu. Vem, da jaz ne morem nikogar spremeniti, zato je moja edina pot spreminjanje sebe z meditacijo.

Tehnike dihanja, spoznavanje samega sebe od znotraj, veliko dela na sebi in s tem spremembe, ki pripeljejo, do več energije, več optimizma, več strpnosti do drugih, veselje do življenja. Kar naenkrat z drugimi očmi gledam svojo okolico, lepote narave ... Hvaležna sem za vsak dan, ki ga doživljam drugače, vsako delo, ki ga opravim. To ni samoumevno, to je dar.

Velik del življenja me že zanima alternativna medicina, zdravilstvo, energije, ki so čudežne, ko jih zaznamo. Obiskala sem veliko seminarjev meditacije, joge, gonga, obiskovala tečaj reikija, se seznanila z različnimi tehnikami, vendar srečala zelo malo takšnih, ki so mi odgovarjali. Na žalost sem spoznala, da je marsikateremu"terapevtu" do služenja denarja več kot do mojega zdravja. In tako je bilo vse dokler se nisem seznanila z delovanjem društva Iskreni cvet in ga vodi gospa Aleksandra Cerar.

Z delom društva sem se začela spoznavati na brezplačnih predstavitvah. Na začetku seveda z nezaupanjem zaradi mojih predhodnih slabih izkušenj. Danes z veseljem doživljam in spoznavam vse tisto, kar sem celo življenje iskala. Sicer Aleksandro poznam že kar nekaj časa in ugotovila sem, kako površno se poznava, kako ljudje živimo drug mino drugega. Njena življenjska zgodba, ki jo je prijazno delila z nami, je zelo težka. In čeprav je bila velikokrat na robu, je premagovala svoje bolečine z veliko učenja na sebi, veliko ustvarjalnosti, iskanja svoje energije, moči zaradi katere smo vsi ljudje čudežna bitja. Njeno vodenje meditacij, pri katerih svoje izkušnje deli z ostalimi, spoznavanje dihalnih tehnik, s katerimi lahko vsak pride do svoje notranjosti, je čudežno.

Po enoletnem obiskovanju njenih meditacij se moje življenje spreminja iz negativnega v pozitivno, svet okoli mene postaja lepši, sem bolj prijazna, nisem več zavistna, jezna ... Vendar je to postalo moj način življenja. Brez mojega vsakodnevnega dela na sebi, takšnih občutkov ni, saj se lahko hitro vrnemo k starim vzorcem.

Veselo doživljam te lepe spremembe v sebi, lažje premagujem težave in probleme, doživljam več prijaznosti, saj v svoje življenje privabljam boljše ljudi, ki me podpirajo. Že znan rek pravi: "Spremeni sebe in spremenil boš ves svet."

 

Mia iz Mengša

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!