Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
7°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Živeti Marijin klic - Marija obiskuje naše družine

Marijina podoba v skromni kapelici v spomin na stoletnico fatimskih prikazovanj bo obiskovala slovenske domove od 13. maja do 13. oktobra 2017, z namenom oživitve družinske molitve. Letos vesoljna Cerkev slovesno obhaja 100-letnico prikazovanja Device Marije, Kraljice rožnega venca, v Fatimi na Portugalskem. Papež Benedikt XVI. je leta 2010 v Fatimi povabil vso Cerkev k sedemletni pripravi na 100-letnico prikazovanj, ki naj prispeva k napovedani zmagi Marijinega Brezmadežnega Srca. V Sloveniji smo se bolj poglobljeno pripravljali na praznovanje tega dogodka z obiskom milostnega kipa Fatimske Marije Romarice lani od 13. maja do 13. oktobra.

Marijine podobe, ki bodo letos obiskovale slovenske domove, je blagoslovil nadškof msgr. Stanislav Zore 1. maja v Ljubljani na Rakovniku pri večerni sveti maši za nadškofijo Ljubljana ter škofije Celje, Koper in Novo mesto. Vsaka dekanija prejeme eno Marijino podobo, ki potuje znotraj dekanije po župnijah od družine do družine. Tako so za začetek praznovanja 100-letnice 13. maja napovedane slovesnosti v vseh slovenskih dekanijskih župnijah ali po dogovoru v drugi župniji znotraj dekanije. Zaključek vseslovenskega praznovanja fatimske stoletnice pa bo v soboto, 14. oktobra v Stični.

Za domžalsko dekanijo bo ta slovesnost v naši župniji, in sicer v soboto, 13. maja, ob 18.00 z molitvijo rožnega venca na fatimski način, ob 19.00 bo sveta maša. Pri njej bo sodelovala Mengeška godba, pevci mešanega pevskega zbora in narodne noše. Po sveti maši bo procesija z Marijino podobo, med katero bomo molili pete litanije Matere Božje, nato vrnitev v cerkev in blagoslov. 

Ob tej slovesnosti bomo Marijinim namenom dodali še prošnje za mirno sožitje, vzgojo po krščanskih vrednotah in krščansko pojmovanje družine v naši domovini.

Več dogodkov, lahko rečemo čudežev, priča, da so Marijine napovedi kazni za ljudi in svet opozorilo in se lahko ne zgodijo, če ravnamo po njenih prošnjah. Zato izpolnimo, kar želi od nas Bog in nas prosi naša nebeška Mati – tako za svojo rešitev kakor za rešitev sveta. Odgovorimo Marijinim naročilom, da nas bo lažje varovala hudega.

Lani se je ob vrnitvi milostnega kipa Marije Romarice fatimskemu svetišču izročila tudi podoba in relikvije našega mučenca blaženega Alojzija Grozdeta. To nas je še bolj povezalo tako s Fatimo kot tudi s svetim papežem Janezom Pavlom II. Njegove in Grozdetove relikvije v Fatimi so priča uresničitve Marijine napovedi: »Če ne bodo izpolnili moje prošnje /…/ dobri bodo mučeni /…/« in tolažilnega sklepa te napovedi: »Toda na koncu bo zmagalo moje Brezmadežno Srce.« V povezanosti z našimi mučenci lahko zaupamo besedi škofa Rožmana: »Slovenski narod bo rešen, če se bo rešiti dal, po Mariji!« Ta čas je dovolj resen, da se Marije oklenemo z vsem zaupanjem.

 

Besedilo in foto: Janez Slokan

 

Oglejte si tudi