Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Družinska romanja Župnije Mengeš

V mesecu aprilu in začetku junija smo v okviru župnije Mengeš izvedli dvoje romanj po slovenskih božjih poteh. Družinska romanja so prvenstveno namenjena družinam, dobrodošli pa so prav vsi. Osnovna ideja je eno nedeljo v mesecu poromati po eni od božjih poti Slovenije in tako združiti prijetno s koristnim: lažji pohod, maša, kjer bi se zahvalili za vse kar smo prijeli ter se priporočili za naprej. Za češnjo vrh smetane pa bi še izvedeli kaj zanimivega o sami božji poti in svetniku, in vse to v družbi dobrih ljudi.

Tako smo v mesecu aprilu poromali na sv. Jošta nad Kranjem. Sv. Jošt, ki je zavetnik romarjev, je tako bil odlična začetna božja pot. Danes ''Jošta'' oblegajo rekreativci, nekdaj pa je bila to zelo priljubljena božja pot, kar lahko vidimo v romarski cerkvi. V njej so namreč svete stopnice, za katero izgradnjo je dal dovoljenje sam papež v Rimu, poslikal pa jih je znamenit slikar in Mengšan Franc Jelovšek. V Sloveniji so le troje svete stopnice. Postavljene so v spomin na stopnice, po katerih je šel Kristus v Pilatovo sodno dvorano v Jeruzalemu. 

V začetku meseca  junija pa smo obiskali Marijo, Kraljico miru na Kureščku. Za razliko od sv. Jošta je še danes živa božja pot, ki jo obiskujejo od blizu in daleč. Tu je namreč Marija v svojih jasnih sporočilih sporočila, da na tem mestu deli Mir.

Zbor je vedno pred cerkvijo Sv. Mihaela v Mengšu, kjer nam g. župnik podeli svoj blagoslov, pot do izhodišča božje poti opravimo z lastnimi vozili. Na vznožju božje poti pomislimo na namen romanja ter krenemo proti vrhu, kjer nas že čaka nas g. župnik Janez Avsenik. Imamo skupno mašo v ter po maši krajše skupno druženje ter odhod domov. 

Na Kureščku smo bili še posebej lepo sprejeti. Dekleta, ki skrbijo za romarsko središče na Kureščku, so nas pogostile ter nam ob diaproekciji predstavile zgodovino in veličino božje poti na Kurešček, k Mariji kraljici miru.

Naslednje romanje je predvideno v septembru. Kraj romanja je še neznan, bo pa pravočasno objavljen na oglasnih prostorih župnije Mengeš.

Še enkrat lepo vabljeni na romanja po slovenskih božjih poteh.

Besedilo in foto: Mojca Petek

Oglejte si tudi