Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Projekt: Zanimiva popotovanja v AIA Mladinskem centru – Cvetoča Madeira

Portugalski otok Madeira se opeva kot otok večne pomladi, kot rajski vrt sredi Atlantika, kot otok presežkov ali otok s petimi zvezdicami. Čeprav sem obiskal že več različnih vulkanskih otokov in otočkov, me je Madeira že ob prvem obisku presenetila s svojo drugačnostjo.
Kot turistični vodnik sem prvo potovanje na Madeiro izkoristil za samostojno raziskovanje otoka, kulture, posebnosti, levad (vodnih kanalov), slapov, polotokov in hribovja. Naslednjič sem na rajski otok odpotoval službeno – kot vodnik skupine aktivnega potovanja.

Podnebje Madeire je tako zelo pisano, da lahko v roku pol ure doživiš sonce – meglo – dež – veter in potem zopet sonce. Spremenljivost klime se odraža v bujnem in raznolikem rastju. Kdo bi znal poimenovati vse rastline ob poti? Naš lokalni vodnik Roberto, ki nas vedno spremlja na naših izletih in pove marsikatero lokalno zgodbo.

Zmeraj obiščemo lične barvite hiške v Santani, se okopamo v lavinih bazenčkih v Porto Monizu, degustiramo lokalni rum in pijačo poncha, se sprehajamo po najznamenitejših levadah otoka, se razgledujemo s klifa Cabo Girao, planinarimo po slikoviti poti na najvišji vrh otoka, se odpeljemo z lesenimi sanmi z Monte, odpravimo na izlet na sosednji otok Porto Santo in še veliko več. Madeira ponuja znamenitosti za ljubitelje kulture in narave.

Domačini skrbijo za ohranitev narave na Madeiri, da jo bomo lahko še dolgo obiskovali. Potovanje, ki ga nadvse priporočam in sem ga predstavil v Mladinskem centru v Mengšu.


Besedilo: Izidor Furjan
Foto: Izidor Furjan

Oglejte si tudi