Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
11°C
PON.
26°C
12°C
Oceni objavo

Negativne posledice sedečega življenjskega sloga in kako jih odpraviti

Sedeč življenjski slog spada med deset največjih vzrokov za povzročitev smrti in invalidnosti na svetu! 60–85 odstotkov ljudi tako v razvitem kot v nerazvitem svetu trpi za sedečim življenjskim slogom. Sedeč življenjski slog poveča umrljivost na račun kardiovaskularnih bolezni kar za dvakrat. Hitro mu sledijo še rak, debelost, sladkorna bolezen, visok krvni tlak, motnje v presnovi maščob, osteoporoza, depresija in anksioznost. Te kronične bolezni so v veliki meri preprečljive s preventivnimi ukrepi. Države in tudi posamezniki bi lahko rešili na tisoče življenj zgolj z nekaj spremembami v življenjskem slogu.

Pisarniški uslužbenec lahko dnevno presedi tudi do 12 ur. Če temu dodamo še osem ur spanja, se zgodi, da smo na nogah le nekaj ur dnevno. 

Kljub vsemu pa je dobra novica ta, da lahko že z majhnimi spremembami za svoje zdravje naredite ogromno. Na primer, že ko stojite porabite 0,7 kcal več na minuto kot pri sedenju, kar je skoraj dvakrat več. Z večjo porabo kalorij boste tudi lažje vzdrževali zdravo telesno težo.

 

Načini za ohranjanje zdravja kljub pretežno sedečemu življenjskemu slogu:

  • Na delovnem mestu uporabite visoko delovno mizo, pri kateri stojite in ne sedite.
  • Namesto dvigala uporabljajte stopnice.
  • Med odmorom v službi naredite 10-minutni sprehod.
  • Vsako uro vstanite sstola in naredite kakšno raztezno vajo.
  • Avto parkirate dlje od vaše končne lokacije. Na tak način boste prehodili nekaj 100 m več.
  • Med telefonskimi pogovori vstanite in hodite po pisarni ali na hodniku. 
  • Namesto avta in javnega prometa se na pot odpravite peš ali s kolesom. 
  • Doma se posvetite gospodinjskim opravilom, kot so pospravljanje, brisanje prahu, vrtičkanje ipd. Pri gospodinjskih opravilih v primerjavi z ležanjem na kavču porabite 3-krat do 4-krat več kalorij. 

Študije so pokazale, da lahko z enostavnimi koraki za svoje zdravje naredite največ. Pomembno je le, da ste pri ustvarjanju novih navad konsistentni in jih ne zavržete po enem mesecu.

Ob osnovnem gibanju pa je dobro dodati tudi kakšno aktivno prostočasno dejavnost. Če ste popolnoma neaktivni in se malo gibljete, je treba začeti z majhnimi koraki. V prvi fazi bo dovolj, če si obujete športne copate in se odpravite na sprehod na Mengeško kočo. Kasneje, ko boste osnovne navade osvojili in vam bodo sprehodi postali samoumevni, boste tudi sami začutili potrebo po gibanju. Postopoma boste lahko dodajali vedno več aktivnosti višjih intenzivnosti. Dobro je, da vam vadba predstavlja sprostitev in ne dodaten stres. Zato izberite fizično aktivnost, v kateri uživate. V Mengšu to vsekakor ni problem. Mesto ponuja vrsto rekreacijskih površin in športnih dejavnosti. Ljubitelji vadbe za moč lahko odvečno energijo sprostite na fitnesih na prostem. Če pa so vam pri bolj pri srcu vzdržljivostne dejavnosti v naravi, so trimska steza na Gobavici, športni park Mengeš ali tekaške poti na Mengeškem polju odlična izbira za hitro rekreacijo tudi med tednom. Drugim pa so na voljo dejavnosti, kot so tenis, odbojka na mizi, nogomet ter vrsta plesnih in vodenih vadb.

Prav za vsakega se v Mengšu najde nekaj.
 

Besedilo in foto: Ajda Strnad, vaditeljica vodenih vadb za ženske v Mengšu

Vodene vadbe bodo vsak ponedeljek ob 20. uri in sredo ob 19. uri v mali telovadnici Osnovne šole v Mengšu. Za informacije me lahko pokličete tudi na 068 164 670.



Oglejte si tudi