Logo MojaObčina.si

Mengeš

DANES
2°C
-1°C
JUTRI
3°C
-1°C
Deli

Revolucija osebnega življenjskega stila

V AIA – Mladinskem centru Mengeš je gostoval priznani »life coach«, govornik, vodja seminarjev, pisatelj in glasbenik Gita Seva, ki po vsem svetu že preko 20 let poučuje načela uspeha na osnovi starodavne modrosti Bhagavad Gite. Predstavil nam je 6 praktičnih metod osebne revolucije.

Prvo načelo pravi - »Postavljaj odlična vprašanja!« Kvalitetna vprašanja, usmerjena na rešitve in smiselne cilje, nas opolnomočijo in nam odprejo svet neštetih priložnosti. Gita Seva je dal primer zapornika v taborišču, ki je raje namesto z vprašanjem »Kako se mi je lahko to zgodilo? Zakaj jaz?!«, z vztrajnim zastavljanjem vprašanja »Kako lahko pobegnem s  tega groznega mesta« in iskanjem rešitev, dejansko dočakal priložnost, da se je nekega dne skrivaj splazil na kamion s trupli, ki so jih odpeljali iz taborišča in tako ušel na svobodo. Ko se popolnoma posvetiš nečemu smiselnemu in narediš vse, kar je v tvoji moči, se ti odgovori slej ko prej razkrijejo; ali jih kje slišiš ali prebereš ali pa iz sebe od znotraj kot misel in ideja v lastnem srcu.

Pozitivne besede so metode, s katerimi si lahko najhitreje oplemenitimo življenje. Začne se tako, da najprej spremenimo svoj notranji dialog: Nečesa, česar ne bi rekel svojemu sovražniku, ne govori niti sebi. Govorjenje resničnih stvari, ki so dobronamerne, koristne in ne vznemirjajo drugih, nam odprejo številne nove priložnosti. Gita Seva priporoča branje različne literature modrosti in svetih spisov (predavatelj prihaja iz vedske kulture), ki nas obogatijo s tovrstno hrano za dušo, um in srce.

Kako povečati svojo inteligenco? Gita Seva svetuje stik z vsebinami in osebami, ki nam pomagajo uporabljati ves naš kreativni potencial, kajti Bhagavad Gita pravi, da je um lahko naš najboljši prijatelj ali pa največji sovražnik. Kaj od tega dejansko bo, je odvisno od naše odločnosti, vztrajnosti in entuziazma pri samoizpopolnjevanju, disciplini in kontroli lastnih mislih in želja. Občutkov ne smemo zatirati, naša naloga je, da jih s pomočjo razuma usmerjamo tako, da jezo transformiramo v navdih in toleranco, strah v inspiracijo, bolečino pa v motivacijski faktor za spremembe, ne dovolimo pa, da neprijetni občutki premagujejo nas. Gita Seva pravi: »Naredi vse, kar lahko in s tem, kar imaš tu, kjer si«. Bolj iskrena, kot je želja, bolj plemenit, kot  je motiv, več pomoči imamo s strani višje inteligence, vesolja oz. boga. Ne privlačiš le to, kar si želiš, ampak predvsem to, kar si. Več, kot daš, več dobiš. Dajanje je eno glavnih načel uspeha.

Ko sem bil pred leti na obisku pri predavatelju v Švici in potarnal, da ljudem težko kaj dosti prispevam, saj ničesar nimam, mi je Gita Seva rekel takole: »Če nimaš ničesar, daj pol od tega.« Nihče nima ničesar, vsak ima nekaj. Vsak lahko nekaj da; čas, pozornost, nasvet, oblačila, denar … Gita Seva pravi, da kdor trenutno nima, daje bodisi premalo, bodisi narobe, ali pa je tako deloval v preteklosti. Odkar sem se tudi sam precej bolje naučil primerno dajati glede na kraj, čas in okoliščine, sem deležen čudovite izmenjave z ljudmi in svetom okrog sebe. Največ, kar lahko daš drugim je, da jim daš sebe.

Postani zaupanja vredni človek. Nekoga, vrednega zaupanja, krasijo odlične strokovne in karakterne kompetence. Tak posameznik nenehno vlaga v celostni osebnostni razvoj. Vodenje in poučevanje z lastnim zgledom je edina zares učinkovita metoda predaje znanja, tako pri delu z mladimi, kot pri delu z zaposlenimi in klienti.  Prijatelj mi je pred časom omenil: »Ne skrbi, če te otroci ne poslušajo; skrbi naj te to, da te vedno opazujejo«. Zaupni vodja vedno išče dobro v vseh; nad nikomer ne obupa. Vedno misli in deluje za dobrobit vseh, ki jih vodi. Takšen človek je zanesljiv, kar reče, tudi naredi, vedno pa se je pripravljen učiti in odpravljati svoje pomanjkljivosti. 

V sklepnem delu predavanja je Gita Seva govoril o tem, kako pomembno je, da vsak odkrije področje, na katerem lahko prispeva največ in to ponudi svetu. Sledenje svojemu poslanstvu in misiji je redek blagoslov, ki prinaša resnično zadovoljstvo tako tebi, kot ljudem okrog tebe, že Goethe pa je zapisal: Ko se nečemu povsem posvetiš, se tok vesolja spremeni in ti pomaga.«

Predavatelja najdete tudi na socialnih omrežjih (facebook) pod imenom Gita Seva, vedno pa je na razpolago za nasvete in coaching tudi na gitaseva108@gmail.com.


Besedilo in foto: Andrej Pešec  

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij