Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Mali detektivi v kapljicah

Mesec januar smo si v Kapljicah zamislili v znamenju prometa. Iz knjižnice smo si izposodili veliko literature na to temo. Spoznali smo kar nekaj prometnih znakov, kako se pravilno prečka cestišče, se pogovorili o varni uporabi pasu in čelade ter o tem, kako deluje semafor. Brali smo zgodbo, Rožnati avtobus, avtorice V. Radovanovič in iz odpadne embalaže izdelali avtobus. Ker pa smo bili željni še več znanja o tej temi, so otroci predlagali, da lahko obiščemo bližnjo šolo vožnje, Retos. Takoj so bili pripravljeni za sodelovanje z nami.
Tako smo se v petek, 10. januarja, podali v njihovo šolo, kjer so samo za nas v učilnici pripravili pravo prometno predstavitev. Nato smo pobarvali različne prometne motive in se za konec posladkali s piškoti.

Prav posebno izkušnjo pa smo doživeli, ko smo se lahko za eno dopoldne pridružili g. policistu Sandiju in postali njegovi pomočniki. Kot mali detektivi smo spoznali pravilno in napačno vedenje voznikov osebnih avtomobilov. Otroci so bili motivirani za opazovanje in predvsem za opozarjanje na nepravilno ravnanje odraslih. V ta namen smo že prej izdelali opozorilne kartončke. Le-te smo po predhodnem posvetu in po skupnem sklepu, da si voznik »zasluži kazen«, skupaj s policistom nalepili na steklo avtomobila. Našli smo kar nekaj prekrškarjev. Smo pa se odločili, da smo tudi prijazni detektivi, saj smo kar nekaj pravilno parkiranih avtomobilov nagradili s pohvalo. Tudi te smo nalepili na avtomobile. Najbolj zanimivo pa je bilo, ko smo ustavljali promet. Nekatere brez prižganih luči, spet druge brez pripetega varnostnega pasu. Tokrat so imeli srečo, saj smo jih samo opozorili in nekatere celo nagradili z aplavzom. Mogoče pa je med nami kakšen bodoči policist ali policistka. 

 

Besedilo in foto: Petra Vodlan in Nuša Rogelj

Oglejte si tudi