Logo MojaObčina.si

Mengeš

DANES
18°C
12°C
JUTRI
19°C
10°C

Slovesnost ZB za vrednote NOB Mengeš

Člani Združenja borcev za vrednote NOB Mengeš smo v nedeljo, 27. junija, pripravili slovesnost, s katero smo počastili dva pomembna dneva v naši zgodovini: 80. obletnico ustanovitve OF in 30. obletnico osamosvojitve Slovenije. Brez prvega, po našem mnenju, tudi drugega ne bi bilo.

V ZB poudarjamo vrednote NOB. Letos smo za osrednjo temo izbrali vrednoto »upor«. O tem nam je spregovoril slavnostni govornik polkovnik Slovenske vojske tov. Miloš Šonc. Zavrnil je ideje, da naj pozabimo zgodovino, saj je ta sestavni del naše biti, našega ravnanja in naših vrednot. Od Trubarja in kmečkih puntov dalje smo Slovenci vedeli, kaj je prav. Tudi med NOB in tudi pred tridesetimi leti, ko smo si izborili najprej svobodo in nato še samostojnost. Za dejanja tistih, ki niso hoteli vedeti, kaj je prav, ni opravičila. Zavrnil je tudi zlorabo preteklih dogodkov v politične in oblastne namene ter netenje novega sovraštva med ljudmi. Iz balkanskih vojn vemo, kam pelje takšno sovraštvo.

Predsednik ZB Mengeš je podelil Zlato plaketo ZZB za vrednote NOB Slovenije PGD Mengeš ob njihovi 130. obletnici za opravljeno delo na področju gasilstva, zaščite in reševanja ter za sodelovanje na naših prireditvah in komemoracijah, s katerim kažejo pozitiven odnos do NOB. Tovarišici Mariji Ozimek, ki je preživela štiri leta v internaciji, pa je podelil posebno priznanje ZZB NOB Slovenije ob 75. obletnici osvoboditve.

V kulturnem delu sta nam Partizanski pevski zbor iz Ljubljane pod vodstvom zborovodje Iztoka Kocena in Veteranska godba iz Mengša pod vodstvom Janeza Pera z odličnim programom dvignila razpoloženje. Nastal je pravi koncert. Partizanski pevski zbor nam je doživeto zapel sedem partizanskih pesmi. Veteranski godbi se je poznal dolg epidemiološki premor. Pa ne v nižji kakovosti, ta je bila odlična, pač pa v močni želji po igranju.

Vsem, ki so se udeležili prireditve, podžupanu Bogu Ropotarju, predsedniku pokrajinskega sveta ZB Jožetu Kosmaču, občanom naše in sosednjih občin, predstavnikom društev, praporščakom in delegacijam gasilskih društev ter združenj borcev sosednjih občin se za udeležbo na prireditvi lepo zahvaljujemo. Prav tako se zahvaljujemo slavnostnemu govorniku, Partizanskemu pevskemu zboru in Mengeški veteranski godbi za sodelovanje in prijetno vzdušje.

Mirjan Trampuž

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi