Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
25°C
11°C
Oceni objavo

PROSTOFER - s srcem na poti

Kaj je projekt PROSTOFER? Kaj vse ponuja? Kdo lahko sodeluje?

Projekt, razširjen po vsej Sloveniji, je z aprilom dosegel tudi Mengeš.

Če vas zanima več, si preberite naslednji prispevek.


Najbrž ste izraz 'prostofer' že kje zasledili, niste pa točno vedeli, kaj pomeni oziroma kaj vse zajema. Gre za vseslovenski trajnostni prostovoljski projekt, namenjen mobilnosti starejših. Namen projekta je v povezovanju starejših oseb, ki nimajo možnosti uporabe javnega prevoza, ne morejo sami voziti niti nimajo svojcev, ki bi jim lahko nudili prevoz, s starejšimi, še aktivnimi vozniki, ki pa z veseljem priskočijo na pomoč.

Projekt se širi po vsej državi. Trenutno je priključenih več kot 1.200 prostoferjev v kar 93 slovenskih občinah, storitev pa uporablja več kot 16.000 posameznikov. Krasna vest je to, da se storitev z aprilom uvaja tudi v občini Mengeš. Tako Zavod Zlata mreža, v sodelovanju z Občino Mengeš, z mesecem aprilom uvaja možnost tovrstnega povezovanja in aktivnega sodelovanja med starejšimi občani Mengša, z namenom, da tudi tisti posamezniki, ki se sicer običajno soočajo z izzivi, ko je govora o prevozih, občutijo pripadnost, da vedo, da niso sami in da obstajajo ljudje, ki so jim pripravljeni in ki jim tudi dejansko lahko pomagajo. Tako bo njihova pot do trgovine, javnih in zdravstvenih ustanov ter še marsikam veliko prijetnejša izkušnja. Naj pa izpostavim, da je tu mišljen prevoz do okoliških krajev oziroma najdlje do Ljubljane.

Trenutno so v Mengšu v fazi iskanja prostovoljcev, ki bi bili pripravljeni na sodelovanje. Čeprav je slednje prostovoljne narave, pa vsem sodelujočim nedvomno prinese veliko osebnega zadovoljstva. Ni namreč lepšega od tega, da nekomu, ki je tega res potreben, priskočimo na pomoč. Poleg tega ponuja tudi številne druge prednosti, denimo tkanje novih prijateljskih vezi in poznanstev, kakovostno preživljanje prostega časa, stalna krepitev in celo nadgradnja vozniških veščin ter pridobivanje novih izkušenj. Ko bo torej dogovorjeno s prostovoljci, boste lahko začeli tudi z naročanjem prevozom, o čemer pa boste tudi pravočasno obveščeni.

Prostofer lahko postane vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje, sama prijava pa poteka prek:

·      obrazca na spletni strani www.prostofer.sikjer se lahko tudi seznanite z nadaljnjimi podrobnostmi projekta;

·      prek elektronskega naslova info@zlata-mreza.si

·      ali pa svojo prijavo sporočite Občini Mengeš.

 

Veliko posameznikov po celi Sloveniji, ki so že vključeni v projekt, lahko potrdi, da je izkušnja čudovita. Ne le, da s svojim sodelovanjem pripomorejo k povečevanju mobilnosti med starejšimi, temveč se tudi sami marsičesa naučijo, marsikaj doživijo, predvsem pa spoznajo zanimive, prijetne, srčne ljudi, s katerimi se lahko družijo tudi ob drugih priložnosti, ne zgolj med vožnjo.

V kolikor vas tovrstno udejstvovanje zanima, vsekakor vabljeni k prijavi.

Pridružite se skupnosti prostoferjev in ljudem na obraz narišite nasmeh.

Oglejte si tudi