Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
14°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

Pohod po meji občine Mengeš navdušil

Prvo leto nas je bilo le pet, letos pa se je pohoda po meji občine Mengeš udeležilo skoraj 50 pohodnikov. Prehodili smo okoli 27 km v približno 8 urah. Velikonočni ponedeljek je bil idealen dan za tak podvig, še posebej zato, ker nam je bilo tudi vreme naklonjeno.
Na pot smo se odpravili ob 7. uri s parkirišča pri železniški progi v Preserjah in jo mahnili čez polje proti Topolam. Tam nas je že čakala jutranja kavica, ki nam je dala zagon za vzpon na Debeli vrh. Po prijetni hoji po gozdu smo se nato spustili do Phliškega bajerja (Koseški bajer), nato je sledil še en vzpon mimo Hrastovca do naslednjega postanka  Rašica. Tudi tam nas je že čakala okrepitev – odlični rašiški buhteljni. Hvala Petri in Dejanu, oskrbnikoma koče na Rašici, ter Branku, ki so poskrbeli za to sladko presenečenje. Po malce daljši pavzi na Rašici smo se odpravili v dolino in še naprej sledili meji občine Mengeš ter od daleč opazovali Trzin. Pri gradu Jable smo imeli krajši postanek in v Grobljah še enkrat, da smo lažje prebrodili še zadnji ravninski del poti čez Mengeško polje, drevored Lipce, do izhodišča, kamor smo prispeli okoli četrte ure popoldan. Celotno pot je prehodil tudi župan Bogo Ropotar, ki je še na malo drugačen način spoznal razsežnosti naše občine.

Če morda niste zasledili v prejšnji številki Mengšana, še enkrat na kratko, od kod sploh ideja za pohod po meji občine Mengeš. Ideja je nastala v času korone. Oktobra 2020 je bila naša prijateljica Veronika udeležena v prometni nesreči, v kateri je žal izgubila nogo. V času, ko je bila v bolnici, smo se odločili, da bomo zanjo držali pesti tako, da se odpravimo na »romanje«. Ampak načrte so nam prekrižali koronski odloki. Načrtov za pohod kljub temu nismo opustili, samo prilagodili smo se. Pet članov »skoraj« skupnih gospodinjstev se nas je na velikonočni ponedeljek leta 2021 odpravilo na prvi tradicionalni pohod po meji občine Mengeš. In ker smo bili tako navdušeni nad potjo, smo naslednje leto mejo občine ponovno prehodili, in sicer v družbi nekaj prijateljev. Letos pa smo se odločili povabiti še vse ostale Mengšane in "Nemengšane".

Hvala vsem za udeležbo in se vidimo na naslednjem pohodu. Vsi, ki ste letos manjkali, to je namig, kaj početi na velikonočni ponedeljek naslednje leto: preživite ga lahko v odlični družbi pohodnikov po meji občine Mengeš.

Besedilo: Helena Šinkovec
Foto: Nika Kogovšek

Oglejte si tudi