Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
27°C
8°C
Oceni objavo

Teniški klub Mengeš bogatejši za nov defibrilator

V četrtek, 22. 6. 2023, je ekipa bolničarjev CZ za vse člane teniškega društva pripravila kratko predstavitev temeljnih postopkov oživljanja s pomočjo uporabe defibrilatorja.
Nenadni srčni zastoj je nenadno prenehanje pravilnega krčenja srčne mišice. Srce preneha črpati kri po telesu, zaradi česar se prekine stalen dotok kisika in hranil do celic. Možgani posledično ne opravljajo več svoje funkcije in takšna oseba postane neodzivna. V možganih je tudi del, ki je odgovoren za dihanje, imenovan možgansko deblo, zato ob prekinitvi dotoka krvi do možganov oseba v srčnem zastoju neha dihati.

Zato je znanje »temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja« neprecenljivo. S pravilnim postopkom oživljanja lahko ohranimo možgane pred trajnimi poškodbami in srce, ki je zastalo, z uporabo avtomatskega defibrilatorja (AED) povrnemo v normalni sinusni ritem, s tem pa človeku rešimo življenje.

Nakup defibrilatorja in njegova postavitev na vidno ali frekventno lokacijo pa še ne pomeni, da se bodo ljudje opogumili in po njem posegli, da bi pomagali osebi, ki neodzivna in negibna leži na tleh ter ne diha. Običajno ljudje v takem primeru otrpnejo ali pa jih zajame panika, še vedno pa se velika večina iz take situacije raje umakne. Se pa najdejo tisti, ki sicer pokličejo nujno medicinsko pomoč, a nato le čakajo na njihov prihod, ne da bi kar koli storili. To pa ima hude posledice, kot so trajna invalidnosti, globoka koma, smrt.

V Mengšu defibrilator najdemo na več lokacijah: Športni center Harmonija, Župnija Mengeš, Knjižnica Janeza Trdine, PGD Mengeš, OŠ Mengeš, Zdravstveni dom Mengeš, Turistična kmetija Blaž Dobeno, Teniški klub Mengeš … Na slednji lokaciji je bil defibrilator postavljen pred nedavnim. Zato sta se predsednik teniškega društva Andrej Peterlin in poveljnik CZ Jure Šinkovec dogovorila, da ekipa bolničarjev CZ za vse člane teniškega društva pripravi kratko predstavitev temeljnih postopkov oživljanja s pomočjo uporabe defibrilatorja. Namen te predstavitve je bil ljudem predati osnovno znanje, da bodo ob neljubih situacijah upali priskočiti na pomoč. Člani so lahko na demonstracijskih lutkah tudi sami preizkusili pravilne postopke oživljanja in s pomočjo testnega defibrilatorja spoznali njegovo delovanje. Bil je poučen večer.

Znanje rešuje življenje!

Besedilo: Nuša Rogelj

Foto: Helena Šinkovec

Oglejte si tudi