Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Pohod z baklami

V soboto, 23. novembra, smo ob 15. uri za naše člane pripravili prav posebno orientacijsko akcijo. Ker so dnevi v novembru že zelo kratki, so si udeleženci v prvem delu akcije naredili bakle. Bakle so naredili tako, da so vzeli debelejšo palico, njen vrh razcepili, nato pa vmes natlačili dračje. Iz poškodovanih smrek so nabrali smolo, jo raztopili v konzervi in polili po dračju. Da gorivo bakle ne bi odpadalo, so čezenj namestili staro nogavico in vse skupaj tesno ovili z žico.
Ko so bile bakle pripravljene, se je že zvečerilo in čas je bil, da se odpravijo na pohod. Mlajši člani so sledili puščicam na lovu na lisico, vmes pa opravljali različne naloge. Pokazali so poznavanje ozvezdij, sestavili zgodbo, signalizirali s svetilko in seveda preizkusili svoje bakle. Z baklami so morali prehoditi del poti, na koncu pa jih je čakal še preizkus bakel v ekstremnih razmerah – ob močnem vetru in v dežju.

Starejši udeleženci so se tokrat na orientacijo odpravili dlje. Odpeljali smo jih na vrh Dobena, od koder so z zemljevidom in kompasom morali najti štiri kontrolne točke, med potjo pa so se prav tako srečali s podobnimi nalogami kot mlajši člani.

Ob prihodu vseh ekip na cilj so sledile še igre in zaključek ob ognju. Mlajši udeleženci so z akcijo končali ob 19:30 in se odpravili domov, starejši udeleženci pa so prespali v taborniški hiški. Ko so ostali sami, so praznovali še rojstni dan enega od članov, igrali krajo zastave in stražili ogenj. Za njih se je akcija zaključila naslednji dan, po zajtrku in pospravljanju.

Vseh 31 udeležencev akcije je našlo kontrolne točke in vse njihove bakle so se odlično izkazale. Spoznali so, da se da dobro baklo narediti kar iz naravnih materialov.

 

Besedilo: Blaž Slabajna

Foto: arhiv RUP

Oglejte si tudi