Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Mengeš iz preteklosti v sedanjost in za prihodnost: Planinstvo v Mengšu

Tradicionalna kulturno-etnološka prireditev, ki jo organizira in pripravlja Turistično društvo Mengeš, je letos potekala v soboto, 24. avgusta, pri Lovski koči v Mengšu. Planinstvo v Mengšu je bila tema tokratne prireditve, na kateri so gostili Planinsko društvo Janez Trdina Mengeš.
V zanimivem in sproščenem pogovoru, ki ga je odlično vodila Nataša Vrhovnik Jerič, so njeni sogovorniki, predstavniki planinskega društva: predsednik Matjaž Hribar, podpredsednik Miro Šušteršič, Tim Janežič iz Mladinskega odseka društva, dolgoletni član gorske reševalne službe Kamnik Janez Kosec, član društva od ustanovitve naprej Tone Benda in osrednji gost večera alpinist Tone Škarja, predstavili celostno delovanje društva od ustanovitve do danes.

Da so Mengšani že od nekdaj radi hodili v hribe, je razvidno iz pisanja našega rojaka Janeza Trdina.

Takole je zapisal: »Gore so me mikale tudi v Mengšu. Oblazil sem vse bližnje višave in tudi nekoliko hribovja okoli Kamnika. Najrajši sem hodil na Gobavico in to na tisti konec, ki se mu pravi pri Ogrinovem znamenju … Prekrasno se vidi od tod prostrano Mengeško polje in do malega vsa mengeška župnija, ki je šla pred letom 1848 od Save do Kamnika. Še lepši pa je pogled na snežnike, katerim pravijo Mengšani Grintavci, ker jim to ime ne pomeni le enega hriba, ampak vse Kamniške Alpe tja do Jermanovih vrat.«

Pobudnik za ustanovitev Planinskega društva Mengeš je bil Jože Mulej, član alpinističnega odseka Kamnik. Ustanovni občni zbor so imeli 13. marca 1952, na katerem so med drugim sprejeli sklep, da bodo na Gobavici postavili planinsko kočo. S pomočjo krajanov, predvsem obrtnikov in podjetij, so mengeški planinci svojo kočo na Gobavici slovesno odprli 1. maja 1954. Istega leta se je Planinsko društvo Mengeš preimenovalo v Planinsko društvo Janez Trdina Mengeš. Zaradi velikega števila obiskovalcev v koči ni bilo vselej dovolj prostora za vse. Leta 1962 so se planinci odločili, da bodo ob koči postavili posebno zgradbo – jurčka. Zaradi pomanjkanja denarja in objektivnih težav se je gradnja končala šele po letu 1983.

V vsem svojem dolgoletnem delovanju društvo beleži številne uspehe tako doma kot tudi v tujini. Za člane društva upravni odbor organizira razne izlete in pohode primerne za vse starostne skupine. Skrbijo za druženja in za podmladek v Osnovni šoli Mengeš. Vsako leto poleti organizirajo zelo dobro obiskane planinske tabore v eni od domačih alpskih dolin. Vroči želji sta postavitev razglednega stolpa na Gobavici in plezalna stena, ki bi bila postavljena v novi športni dvorani, ki se ta čas gradi ob Osnovni šoli Mengeš. Alpinizem je med mengeškimi planinci še posebej priljubljen. Njihovi člani so osvajali vrhove od Himalaje do Grenlandije.

Več o alpinizmu je povedal gost večera, alpinist, gorski reševalec in publicist Tone Škarja, ki se je s hribi spoznal že leta 1946. Član planinske organizacije je od leta 1951. Gorski reševalec je postal leta 1961. Deset let je bil tudi načelnik Gorske reševalne postaje Kamnik. Vrsto let je bil podpredsednik Planinske zveze Slovenje in vodja komisije za odprave v tuja gorstva. V svoji karieri je opravil več kot tisoč alpinističnih vzponov, med njimi nešteto prvenstvenih. Izvedel je tudi prve ledne in kombinirane slovenske alpske vzpone. Bil je član številnih alpinističnih odprav  ter tudi vodja in organizator odprav na Everest, Kangbačen, Anapurno, Čo Oju in drugih. Prispevke o vzponih in odpravah je objavljal v Planinskem vestniku, revijah in časopisih. Je avtor ali soavtor več knjig o planinstvu in odpravah v tuja visokogorja. Za svoje bogato življenjsko delo je prejel Bloudkovo nagrado, Bloudkovo plaketo za življenjsko delo v športu in zlato priznanje Občine Mengeš.

Prireditev je spremljala  tudi razstava s planinsko tematiko, ki jo je na enajstih panojih pripravila mag. Andreja Škvarč iz Zavoda RS za varstvo narave. Nekaj besed o razstavi je zaradi njene odsotnosti povedal Jože Vahtar. Za glasbene vložke med pogovorom so poskrbeli Francetovi orgličarji iz Škofje Loke. Vse zbrane je na koncu pozdravila predsednica Turističnega društva Mengeš Zorka Požar ter se zahvalila nastopajočim, ki so nas popeljali v planinsko življenje Mengšanov in obiskovalcem za številen obisk. Lep pogovorni večer se je zaključil v prijetnem druženju ob pokušnji mengeškega »bizgeca in hvancatov«.


Besedilo in foto: Miha Požar

Oglejte si tudi