Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Deset let Šole zdravja skupine Oranžerija Mengeš

Pred desetimi leti, bolj natančno 23. 9. 2011, so se v Mengšu prvič izvajale vaje "1000 gibov" Šole zdravja, katerih idejni vodja je Nikolay Grishin. Tako imamo prav na slovenski državni praznik športa tudi "svoj" praznik. Pobuda o ustanovitvi šole je prišla iz Trzina in Domžal. Takoj so se navdušile Nuška, Majda, Jana, Veronika, Gizela, Jelka, Krista, Inka, Marička, Francka, Marjanca, Milica ... Aktivna pri vadbi, organizaciji in vodenju šole je bila dolga leta Vrhovnik Jana. Vaje je pogosto vodila Sitar Ljuba, ki je pridobila znanje o vplivu vadbe na telo že v Piranu, kjer je imel Grishin prva predavanja.

Z leti je članstvo naraščalo in pojavila se je potreba po novi skupini. Poleg osnovne skupine Oranžerija Mengeš, ki jo vodi trenutno Zorič Vida, je bila leta 2014 ustanovljena skupina Mengeš Mali, ki jo vodi Golob Majda in malo kasneje leta 2016 še skupina Mengeš Loka, ki jo vodi Vrhovnik Vera.

Osnovna dejavnost Šole zdravja je jutranja vadba ob 8. uri, ki se izvaja vsak dan, razen nedelje in praznikov. Vaditeljice so se usposabljale za vadbo "1000 gibov" preko Društva Šole zdravja in jo prostovoljno vodijo Srebačič Nuška, Habjan Slavka, Bavčar Kristina, Homar Marija, Šutar Irena in Hamberger Jožica. Vse vaditeljice imajo Potrdilo o udeležbi na strokovno licenčnem seminarju.

Poleg telovadbe pa se v skupini izvajajo tudi druge dejavnosti. Na pobudo ZD Domžale so se izvajale razne vzdržljivostne meritve telesa, predavanja o zdravi prehrani, prikaz oživljanja, Andraž iz Društva ŠZ je prikazal vaje za moč na orodjih, organizacija izletov, druženja ...

Zaradi epidemioloških razmer se je na praznovanju 1. oktobra zbralo 30 članov. Povabljene so bile tudi tri članice iz skupine Mengeš Mali saj so že pred desetimi leti pričele z vadbo v Oranžeriji. Najprej smo izvedli našo običajno jutranjo vadbo, zapeli našo himno "Tamkaj pod hribom" in se slikali za spomin skupaj z županom g. Francem Jeričem. Župan nam je čestital za obletnico, nas pohvalil za vztrajnost in naš dober izgled, kar je rezultat naše vadbe, mi pa smo se zahvalili za sredstva iz občinskega Javnega razpisa. Prireditev se je nadaljevala v okrepčevalnici Oranžerija. Prisotne je pozdravila tudi predstavnica Društva Šole zdravja iz Domžal ga. Neda Galijaš. Dolgoletnim članom smo podelili pohvale in simbolične nagrade.

Po kratki pogostitvi smo se razšli z željo, da bi se hitro "osvobodili covida" in prišli na vsakodnevno jutranjo vadbo v čim večjem številu in z novimi člani, ki jih ob tej priliki vabimo, da se nam pridružijo.

Zapisala: Zorič Vida

Foto: Tomšič Milica

Oglejte si tudi